Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Všehrdy 25. února (VS ČR) Odsouzený Věznice Všehrdy v době nouzového stavu nezahálel a vytvořil v rámci programu zacházení modely historických budov České republiky.

Čas ve výkonu trestu odnětí svobody plyne pomalu, monotónně, zvlášť v době Covidu-19, kdy odsouzení nemají možnost opouštět prostory věznice. Proto se někteří odsouzení vrací ke svým koníčkům z doby dětství a dřívějšího života před uvězněním. Sestavování papírových modelů může být právě takový příklad. Jeden z odsouzených, zařazený v nízkém stupni zabezpečení věznice s ostrahou, si z domova nechal zaslat papírové modely známých českých památek, které pak ve svém osobním volnu sestavil a věnoval je jako výzdobu pro věznici. Jedná se o modely Státního hradu Karlštejna, Zámku Hluboká nad Vltavou a Chrámu svatého Víta. Práce na každém z nich zabrala tomuto odsouzenému několik týdnů intenzivní práce.

Kromě českých památek vytvořil i modely historického tanku sovětské armády a automobilu německého Wehrmachtu z doby druhé světové války.

Vzhledem k blížícímu se termínu jednání o podmíněné propuštění tohoto odsouzeného se asi řady modelů ve Věznici Všehrdy dále nerozšíří, ale i tyto čtyři jsou důkazem, že kdo si hraje, nezlobí.

brv

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X