Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

VŠEHRDY 8. září (VS ČR) - Do královského města Kadaně se začátkem tohoto týdne podívali odsouzení z Věznice Všehrdy. Prohlédli si historické centrum a dozvěděli se o historii místa.

Sedm odsouzených ze specializovaného oddílu Věznice Všehrdy, kteří dlouhodobě pracují v rámci extramulárních aktivit bez nároku na odměnu, se vydalo za doprovodu speciální pedagožky a vychovatele na výlet do nedalekého města Kadaň a jeho okolí. „Odsouzení mohli jet na výlet za odměnu, protože nezištně vykonávají různé činnosti pro věznici“, vysvětlila pedagožka. „Jeden z mužů odpykávajících si trest připravil pro ostatní účastníky výpravy informace o historii města. Musím ho pochválit, že ke svému úkolu přistupoval opravdu zodpovědně“, pokračovala.

Celodenní vycházku zahájili u malé vodní elektrárny Želina u stejnojmenné obce. Vodní dílo bylo uvedeno do provozu v roce 1908, ale už o 17 let později přestalo sloužit svému účelu. Svou funkci opět začalo plnit až 70 let poté, v roce 1995. Od elektrárny se odsouzení vydali pěšky podél řeky Ohře až na Špitálské předměstí Kadaně ke kostelu Stětí sv. Jana Křtitele. Ve středověku byl u kostela vybudován špitál, který dal místu název. Přestože je sakrální památka chráněna již od roku 1858, celý areál chátrá. Další kroky odsouzených vedly ke Kadaňskému orloji, jehož autor, sochař Karel Meloun, ho vytvořil jako poctu Mikulášovi z Kadaně. Ten se začátkem 15. století podílel na zdokonalení Staroměstského orloje v Praze. Po nábřeží Maxipsa Fíka a kolem malé vodní elektrárny, tzv. Kadaňského stupně, společně došli do zahrad Františkánského kláštera. V královském městě si prohlédli i náměstí s radniční věží a kostelem Povýšení sv. Kříže, hrad Kadaň, jeho hradby a Katovou uličkou se vrátili zpět na náměstí. Odtud se na vlastní náklady vrátili veřejnou dopravou zpět do věznice. „Chlapi si výlet užili, moc se jim líbil“, uzavřela pedagožka. 

var

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X