Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

VŠEHRDY 23. listopadu 2022 (VS ČR) – Vězeňská služba ČR se i letos rozhodla obdarovat dětské pacienty ve Fakultní nemocnici Motol. Odsouzení z Věznice Všehrdy se do této charitativní akce rovněž zapojili. Vyrábějí pro ně dřevěné, ručně malované hračky. Děti je dostanou v předvečer svátku Mikuláše.

Odsouzení, kteří navštěvují Školské vzdělávací středisko ve Věznici Všehrdy v oboru truhlář, se rozhodli potěšit malé pacienty na oddělení dětské kardiochirurgie v Motole. Pod vedením mistra odborného výcviku Jindřicha Vorálka se v truhlárně „rodí“ zvířátka na kolečkách - kočičky, pejsci, hrošíci, ale třeba i autíčka.

A jak vlastně taková hračka vzniká? Na začátku je úplně obyčejné prkno. Na něj učedníci obkreslí obrysy výrobků, nahrubo vyříznou. Polotovar musí obrousit, vyvrtat otvory pro osazení koleček. Pak přijde na řadu vykroužení koleček. Odsouzení výrobek ještě domalují, napustí voskem, nasadí kolečka a je hotovo. „Malujeme barvami, které jsou atestované pro použití na dětské hračky,“ vysvětluje mistr výcviku.  

Tvorba a hotový výrobek vypadají jednoduše. „Je s tím ale hodně práce, zvláště namalování obličeje zvířátka vyžaduje určitou zručnost a pečlivost a nemůže se to do toho pustit každý,“ upřesňuje. Ostatně pečlivost musí odsouzení prokázat i při zpracování dřeva.

var

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X