Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Všehrdy 21. června (VS ČR) Již druhým rokem pokračuje spolupráce s nadačním fondem LA VIDA LOCA (bláznivý život) a jeho projektem „Život v kufříku“ neziskové organizace VOLONTÉ CZECH. Dne 20. 6.2022 bylo lektorkou této společnosti, paní Ivou Barnicovou, převzato na osmdesát originálních dřevěných hraček, které poputují v kufřících do porodnic a kojeneckých ústavů po celé České republice. Opuštěné děti v kojeneckých ústavech dostávají od této nadace kufřík plný vzpomínek na své narození a první dny svého života bez rodičů, kteří by jim vzpomínky jinak běžně zprostředkovali.

Školské vzdělávací středisko (dále ŠVS) ve Věznici Všehrdy vyrábí do kufříků první hračky těchto dětí. Jedná se o ručně vyráběné dřevěné hračky, které vytváří učni oboru „Truhlář“, jako součást odborného výcviku. Práce na těchto hračkách naše učně baví, protože přesně ví, za jakým účelem je vyrábí. Sáčky na hračky nám poté šijí zase žačky učebního oboru „Provozní služby“ z Věznice ve Světlé nad Sázavou, ze stejného středního odborného učiliště vězeňské služby ČR.  

Jak vedení ŠVS Všehrdy, tak i lektorka projektu Život v kufříku, si spolupráci velmi pochvalují a budou v ní samozřejmě i nadále pokračovat. Dobrých úmyslů není nikdy dost, navíc v tomto případě jde takzvaně o 2v1, kdy děti bez rodičů dostanou své budoucí vzpomínky ve formě první hračky a odsouzení, žáci ŠVS zase dobrý pocit, že ve svém životě udělali také něco pro druhé. Co jiného může být více motivační k resocializaci odsouzených, než dětský úsměv, na který slyšíme úplně všichni.

Mgr. Libor Řezníček, vedoucí ŠVS Všehrdy.

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X