Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

 

Všehrdy, 30. září (VS ČR) Dne 24.9. 2019 zavítala do Věznice Všehrdy a především do Školského vzdělávacího střediska tříčlenná delegace z USA, která je součástí Baden Philantropies. Tato nadace je hlavním sponzorem izraelské metody profesora Feuersteina (zkráceně FIE), která prodloužila spolupráci s Vězeňskou službou České republiky, a to po úspěšném vyhodnocení používání této metody ve vězeňském prostředí v uplynulém roce. Česká republika je první vlaštovkou, která začala tuto metodu – Feuersteinovo instrumentální obohacování (FIE), prosazovat v rámci evropských vězeňských služeb. 

Pracovní návštěva se nesla v přátelském duchu a její účastníci Yechiel Bar Chaim, Robert Stephen Tobon a Maria L. Vento spolu s doprovodem a zároveň s odborným překladatelem Ondřejem Věnkem Vysopalem si vyslechli nejdříve úvodní slovo ředitele Věznice Všehrdy plk. Mgr. Alexandra Vidláka a zároveň se dozvěděli odpovědi k jejich dotazům týkajících se věznice.

Poté již celá delegace, ke které se připojil i ředitel Středního odborného učiliště VS ČR Mgr. Josef Polcer, zamířila na Školské vzdělávací středisko. Průvodcem ve školském středisku jim byl vedoucí střediska  Mgr. Libor Řezníček. Zde se hosté seznámili především s výukou odborného výcviku na truhlářské dílně a svou návštěvu zakončili při hodině FIE, kterou erudovaně vedla PhDr. Jana Rathnerová, certifikovaná lektorka této zajímavé a progresivní metody. Hosté vyslovili uznání a poděkovaní za možnost nahlédnut do praktického využití této metody a rovněž se pochvalně vyjádřili i k věznici jako takové. Při porovnávání úrovně věznic v USA s věznicí ve Všehrdech konstatovala Marie L.Vento podstatně větší humánnost a přátelštější prostředí než ve věznicích v USA, které měla možnost navštívit. Je zřejmé, že tato návštěva splnila svůj účel a ukázala naše vězeňství a vězeňské školství v tom nejlepším možném světle.

Mgr. Libor Řezníček

 

Feuersteinovo instrumentální obohacení - FIE je mezinárodně rozšířená metoda, při níž se pomocí speciálně navržených pracovních listů a s vedením mentora rozvíjí poznávací funkce. FIE podporuje celoživotní dovednost učit se učit a maximálně využít svého potenciálu. S metodou se pracuje individuálně i ve skupinách. Obsahem je práce s pracovními listy. Pracovní listy, instrumenty jsou sestaveny tak, aby podporovaly rozvoj různých dovedností. Metoda FIE podporuje pozornost, vnitřní motivaci a sebedůvěru, používání efektivních strategií řešení problému. Vzájemný dialog nad úkolem, pro možnost práce s chybou, pro možnost hledání vlastní pracovní strategie. Také možnost vyjádřit svůj názor a respektovat jiný.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X