Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

VINAŘICE 19. května (VS ČR) V termínu od 9. 3. 2022 do 18. 5. 2022 probíhal ve Věznici Vinařice 21. běh resocializačního programu 3Z (Zastav se, zamysli se, změň se), který je zaměřen na změnu postojů, hodnot a zažitých vzorců chování. Program se skládal z 11 setkání, která probíhaly jednou týdně v délce 120 minut. Ve skupině bylo 12 účastníků a dva lektoři. Sezení probíhala v terapeutické místnosti ubytovny O.

Program 3Z byl adaptován týmem vězeňských a probačních pracovníků za vedení lektorů z Anglie z programu "Stop, Think and Chance". 
Je založen na kognitivně behaviorální terapii. Cílem je získat adekvátní náhled na trestnou činnost, uvědomění si a přijetí konkrétních důsledků, které vyplývají z jejich trestné činnosti. Odsouzení jsou motivování k nekriminálnímu a soběstačnému způsobu života po propuštění. 
Skupinová práce nabízí možnost poskytovat a dostávat zpětnou vazbu, přináší povědomí o tom, že v tom nejsem sám a že vždy existuje nějaký způsob řešení. Je to příležitost poznat se v jiném prostředí.
Po absolvování programu se na každého odsouzeného vypracuje závěrečná hodnotící zpráva s příslušnými doporučeními lektorů, kterou obdrží každý absolvent. Odsouzení získávají také Certifikát o úspěšném absolvování výukového programu, který se následně přikládá k žádosti o podmíněné propuštění. Slavnostní zakončení programu a předání certifikátů, při kterém měli možnost odsouzení sdělit své osobní pocity z programu, probíhalo za účasti vedení věznice.

            lektoři programu  Mgr. Pavel Prchal a Bc. Dominika Friedbergerová

 

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.