Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

VINAŘICE 29. ledna (VS ČR) Ve druhém kole prezidentských voleb, byla účast vězněných osob ve věznici Vinařice o něco menší, nežli v prvním kole. Odvolilo 366 odsouzených, 16 osob nepustila k volbám volební komise a 187 si volbu na poslední chvíli rozmyslelo. Oprávněných voličů bylo ve věznici 790 a z toho jich bylo v době konání druhého kola 569 zapsáno ve zvláštním volebním seznamu. Přesto lze konstatovat, že volební účast mezi vězni při volbě prezidenta je mnohem vyšší, nežli v případě parlamentních voleb.

V pátek 13. ledna 2023 proběhlo ve věznici první kolo prezidentských voleb.  Jako již tradičně se po půl třetí dostavila do věznice volební komise z obce Vinařice s urnou. Krátce nato byly volby ve věznici zahájeny a všichni odsouzení, kteří projevili zájem o volbu, byli předvedeni před volební komisi. 
Podmínkou bylo, že se nechali zapsat v předchozích dnech do zvláštního seznamu voličů, aby mohli vykonat volbu mimo svůj volební okrsek, kam by spadali na základě svého trvalého bydliště. V době voleb bylo ve věznici umístěno 850 odsouzených a z toho jich 790 bylo oprávněno zapojit se do voleb. Do zvláštního seznamu voličů se nechalo zapsat 574 odsouzených.  Do urny svůj hlas nakonec vhodilo 440 vězňů, zbývajících 134 nemělo platné doklady, anebo si svoji volbu na poslední chvíli rozmysleli. Přesto lze konstatovat, že počet volících vězňů byl nejvyšší od té doby, co je prezident volen veřejností. V minulých a předminulých volbách prezidenta odvolilo 409 a 297 odsouzených. Průběh voleb byl klidný a bezproblémový jako vždy a všichni odsouzení, kteří projevili zájem volit, měli šanci předstoupit před volební komisi. 
-ivs- 

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.