Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

VINAŘICE 29.září (VS ČR) Vinařickou věznici v pondělí navštívila skupina norských vězeňských kaplanů a několika jejich českých kolegů. Vinařice jsou jedním ze čtyř míst, kde probíhá projekt norských fondů Podané ruce mentora zaměřený na intenzivní a účinnou pomoc několika propuštěným při návratu na svobodu.


Hosté se nejprve sešli s vedením věznice a v jejich doprovodu následně navštívili pracoviště A-Giga, terapeutický oddíl TP Kemp, výstupní oddělení a pro srovnání i běžný oddíl ve stejné budově. V kapli se sešli s třemi odsouzenými, z nichž jeden absolvoval pilotní program Retreat (Tichý oddíl) v pardubické věznici. Pro naše norské hosty byla jeho zkušenost zajímavá, protože inspirace pro tuto aktivitu přišla z norských věznic. Hosté  po prohlídce věznice ocenili, jak odsouzení pečují o zeleň a květiny kolem vycházkových dvorů a v okolí budov. Překvapil je poměrně vysoký počet odsouzených na běžných ložnicích, moderní sál call-centra A-Giga, rybičky v kulturní místnosti na terapeutickém oddíle a mnoho dalšího. Během dalších dnů se budou moci seznámit i s jinými věznicemi, např. ve Světlé nad Sázavou nebo Valdicích. 
Norský vězeňský systém je v mnohém inspirující, doufejme, že podobné příležitosti k setkávání a předávání si zkušeností pomůžou najít i pro naše vězeňství nové cesty a způsoby práce.

Jana Matulíková
kaplanka věznice Vinařice

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.