Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

VINAŘICE 14.prosince (VS ČR) V pátek 9. prosince měli žáci deváté třídy ZŠ Zvoleněves, v doprovodu svých učitelek, možnost podívat se do věznice Vinařice. Návštěva se uskutečnila v rámci projektu „ Kam chceš dojít?“, na kterém věznice spolupracuje s kladenskou policií. Nosným prvkem projektu je prevence drog a důsledků jejich užívání.

Prvotní částí projektu „Kam chceš dojít?“ je diskuzní přednáška o drogách a jejich vlivu na život člověka, kterou provádí Policie na vybraných školách. V rámci této přednášky se žáci seznámí i s osobními příběhy konkrétních odsouzených, kterým droga negativně ovlivnila jejich život tak, že se dostali i do vězení. Při pozdější diskuzi s učiteli si mohou připravit dotazy pro tyto vězně. Následuje exkurze do věznice, kde si mohou prohlédnout některé prostory věznice. Měli možnost vidět návštěvní místnost, svést se v autobusu určeném pro eskorty vězňů a v uzavřené oddělení kromě jiného i naživo spatřit práci příslušníků se psy vycvičenými na vyhledávání drog. Hlavním programem celé exkurze bylo setkání, na návštěvní místnosti se dvěma odsouzenými, s jejichž životními příběhy se mohli seznámit. Během diskuze jim mohli klást otázky, které je zajímají a poznat tak, co bylo příčinou jejich propadnutí drogám. 
Celý projekt byl dlouhodobě plánován a jednalo se o pilotní verzi, která bude postupně vyhodnocena. Na příští rok je plánováno pokračování projektu s dalšími školami. Po celou dobu exkurze byla zajištěna bezpečnost všech zúčastněných. 
-ivs-

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.