Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

VINAŘICE 2.prosince (VS ČR) V ranních pátečních hodinách bylo ve věznici provedeno metodické cvičení zásahu proti zabarikádovaným vězněným osobám, které vyhrožují založením požáru ve věznici. Do cvičení byl zapojen i Hasičský záchranný sbor z Kladna. Celý náročný zákrok byl zaměřen na koordinaci jednotlivých kroků při řešení krizové situace a spolupráci se složkami Integrovaného záchranného systému.

Celá modelová situace byla připravena v suterénních prostorách jedné z ubytoven odsouzených ve spolupráci s hasiči a za účasti figurantů z řad příslušníků věznice v roli vězňů.  Celý nácvik začal vysláním tísňového signálu o násilném chování skupiny odsouzených.  Po zjištění základních informací následovalo zajištění prostoru, vyhlášení plánu vyrozumění a svozu (poplach pro příslušníky věznice) a svolání krizového štábu věznice. Po zjištění detailních informaci o situaci bylo zahájeno vyjednávání, informování složek Integrovaného záchranného systému a zajištění prostoru celé věznice.  Vzhledem k reálnému nebezpečí založení požáru byla zahájena i evakuace osob z ohrožené ubytovny a po zjištění stop svědčících o požáru byl vyhlášen požární poplach. Po zjištění, že požár nelze zlikvidovat vlastními dostupnými prostředky byl informován Hasičský záchranný sbor Kladno. Po jejich příjezdu, informovanosti a vyhodnocení situace, bylo krizovým štábem věznice rozhodnuto o provedení zákroku zásahovou jednotkou v součinnosti s hasiči. Vězni byli při zákroku zajištěni a požár zlikvidován. 
Celé cvičení bylo nakonec operativně vyhodnoceno a prověřilo hlavně akceschopnost a kooperaci jednotlivých složek a postupů při řešení krizových situací, rovněž i aktuálnost a účinnost poplachových směrnic a evakuačních plánů.
-ivs-

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.