Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

VINAŘICE 16.ledna (VS ČR) Téměř třicet studentů střední školy TRIVIS z Ústí nad Labem, v doprovodu pedagoga, zavítalo v minulém týdnu do vinařické věznice, aby se seznámili s prací příslušníků vězeňské služby. Návštěva měla motivovat maturanty, kteří se nyní rozhodují o budoucím povolání, aby se stali příslušníky Vězeňské služby ČR.

Potencionální noví uchazeči se mohli připojit k strážným a dozorcům, kteří odsouzené nejen střeží, ale snaží se i o jejich převýchovu.
Nejprve všechny lektor – instruktor seznámil s pravidly, která je nutno dodržovat v areálu věznice. Již samotný vstup přes bezpečnostní kontrolu byl pro mnohé velkým zážitkem. Následovala prohlídka všech prostor věznice. S nadšením se studenti podívali na pracoviště strážných, dozorců, vychovatelů, pedagogů a dalších profesí, které jsou součástí celého systému.
Nahlédli do cel a ložnic odsouzených. Jejich pozornosti neunikla ani kulturní místnost, knihovna, kaple či tělocvična, kde vězni tráví svůj volný čas. Posledně zmiňovanou tělocvičnu si dokonce mohli studenti vyzkoušet. Instruktoři, zabývající se tělesnou přípravou příslušníků, připravili pro studenty fyzické testy, které jsou potřebné při přijetí a dobrovolníci si prověrky tělesné zdatnosti mohli zkusit na vlastní kůži.
Následovala ukázka výcviku služebního psa, který je speciálně vycvičen na vyhledávání návykových látek, což všichni návštěvníci bedlivě sledovali. Poté zaujala studenty přednáška týkající se výstroje a výzbroje příslušníků, přičemž si ji někteří rádi vyzkoušeli.
Na konec setkání obdrželi účastníci fyzických testů certifikát o jejich absolvování a splnění kritérií, které jsou potřeba při přijetí do služebního poměru.
Potěšil je také poukaz na 150.000,- Kč, který mohou uplatnit po nástupu do Věznice Vinařice.
Věříme, že se všem návštěvníkům exkurze líbila a že se alespoň někteří studenti či studentky stanou součástí Vězeňské služby ČR.

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.