Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU 3. září (VS ČR) – Do školních lavic zasedli v pondělí 3. září nejen žáci běžných škol, ale i odsouzené ženy ve Věznici Světlá nad Sázavou. Vzdělávání ve věznici zajišťuje Školské vzdělávací středisko, které zahájilo 16. školní rok od svého oficiálního založení v roce 2003.

Jménem věznice přivítal žákyně ve školních lavicích 1. zástupce ředitelky věznice Jaromír Brich. Ocenil snahu žen na sobě během výkonu trestu pracovat, což jim může pomoci nejen v pozitivním hodnocení během výkonu trestu, ale hlavně po propuštění. Získané znalosti a dovednosti totiž mohou ženám rozšířit možnosti při hledání zaměstnání v civilním životě. Dále 1. zástupce ocenil pedagogické zaměstnance, kteří se věnují novým směrům vzdělávání a od letošního školního roku oficiálně ženám nabízí výuku pomocí metody Feuersteinova instrumentálního obohacování.

Vedoucí střediska Jana Koukalová všem popřála hodně studijních úspěchů, obzvlášť žákyním druhých ročníků učebních oborů provozní služby a šití prádla, které v červnu čekají závěrečné zkoušky.

Celkem bude do některé ze vzdělávacích aktivit ve školním roce 2018/2019 docházet 156 žen.

Vzdělávací aktivita Počet žákyň
Provozní služby - 1. ročník16
Provozní služby - 2. ročník16
Šití prádla - 2. ročník16
Základní škola17
Anglický jazyk18
Český jazyk pro cizince18
Základy obsluhy PC12
Obsluha PC pro pokročilé - Excel12
Práce s keramikou20
Trénování paměti20
Feuersteinovo instrumentální obohacování58

Co je metoda Feuersteinovo instrumentální obohacování?

Hlavní motto FIE zní „Nechte mě chvilku, já si to rozmyslím“. Jedná se o metodu, která je založena na zprostředkovaném učení, kdy vyučující studenty provází řešením různých úkolů. Obecně je možné říci, že jejím cílem je rozvoj myšlení. Cíleně také ovlivňuje impulzivní jednání, které je ve vězeňské populaci jedním ze zásadních problémů. Při výuce se používají soubory pracovních listů, tzv. instrumenty.

S metodou FIE se na Školském vzdělávacím středisku pracují od roku 2017, kdy byla zařazena do kurzu základní školy. Ve školním roce 2018/2019 dochází k rozšíření výuky FIE metodou na žáky učebních oborů a další odsouzené ženy vytipované psychology a speciálními pedagogy věznice.

FIE je možné vnímat jako nástroj změny, jehož prostřednictvím lze efektivněji ovlivňovat náhled vězňů na situace, které jim život přinesl a které budou muset v budoucnu řešit. Implementace práce s metodou FIE mezi odsouzenými osobami má podporu vedení Středního odborného učiliště, pod které středisko spadá, a Vězeňské služby České republiky.

Mgr. Jana Koukalová, vedoucí Školského vzdělávacího střediska

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X