Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU 9. listopadu (VS ČR) - Dnem 1. listopadu zahájila organizace Volonté Czech nový projekt VOL Mentorink. Ten se zaměřuje na problém s vysokou mírou recidivy a vytvoření podmínek pro nerecidivující chování.

Partnery projektu jsou norská nezisková organizace Åpenhet AS a personální a vzdělávací agentura DP WORK. Pořádající organizace si průběhu 30měsíční realizace projektu ve spolupráci s věznicemi Světlá nad Sázavou, Jiřice, Kynšperk, Hradec Králové a Všehrdy kladou za cíl vytvořit podmínky pro resocializaci a reintegraci 150 vězněných osob, podpořit je v jejich rozvoji a řešení jejich problémů tak, aby po výstupu z výkonu trestu opětovně nepáchali trestnou činnost. K tomu poslouží komplexní program mentorinku, který však nebude nutné absolvovat v souhrnu. Bude obsahovat pracovní diagnostiku, dluhové, pracovní či právní poradenství, nabídky práce a bydlení, rekvalifikační kurzy, přípravu na zaměstnání/zácvik, zaměstnání, aktivity vedoucí k rozvoji vztahů s rodinou a další. Zaměřen bude nejen na práci s vězněnými osobami, ale pracovat s nimi bude i po jejich propuštění z výkonu trestu.  

V současné době probíhá první etapa projektu, v rámci které zapojené organizace sestavují tým, projednávají výběrová kritéria pro zapojení osob ve výkonu trestu odnětí svobody, připravují osnovy metodiky programu mentorink a následně vybírají budoucí účastníky projektu.

Projekt VOL Mentorink, č. SP-JU1A-004, je realizovaný v rámci Programu Spravedlnost, který je spolufinancován z finančního mechanismu EHP/Norska 2014-2021. Finanční prostředky poskytuje Ministerstvo financí ČR.

raj

Sdílet článek

Facebook
Platforma X