Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU 30. září (VS ČR) – Během pátku 27. září byly na programech České televize odvysílány dvě různé reportáže, v rámci kterých se diváci mohli mimo jiné seznámit se vzděláváním odsouzených žen na Školském vzdělávacím středisku Věznice Světlá nad Sázavou.

V současné době se ve světelské věznici vzdělává 125 žen. Důvodů pro doplnění vzdělání je několik  – od negramotnosti, kdy se  ženy při nástupu do výkonu trestu podepíší třemi křížky, přes nedokončené vzdělání z civilního života, ke kterému často došlo vlivem páchání trestné činnosti, až po zcela "prostý" důvod, kdy ženy vnímají vzdělání jako ten správný krok do budoucna: "...abych čas ve výkonu trestu využila nějak smysluplně." 

První reportáž o délce téměř 20 minut proběhla na ČT24. Obsahovala rozhovor s náměstkem generálního ředitele Vězeňské služby České republiky Simonem Michailidisem, dále rozhovor s propuštěným vězněm a informace o vzdělávání odsouzených z věznic ve Světlé nad Sázavou a v Plzni. Část týkající se světelského školského střediska, které jako jediné v rámci českých věznic zajišťuje vzdělávání odsouzených žen, je možné vidět v čase 07:45. 

Druhá reportáž se pak týkala pouze světelské věznice. Odvysílána byla na ČT1 v pořadu Události v regionech.

raj

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X