Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU 3. prosince (VS ČR) – Věznice Světlá nad Sázavou se zúčastnila benefičního koncertu s rozhovory na téma vězeňství „Pět tváří zdi“, který se koncem listopadu konal ve velkém sále Senátu Parlamentu České republiky. S pásmem několika písní v první části koncertu vystoupila světelská kapela Katr band, hrající v netypickém složení odsouzené ženy a zaměstnanci věznice. Výtěžek z koncertu věnují pořadatelé, kterými byl Výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost ve spolupráci s Mezinárodním vězeňským společenstvím a projektem Yellow Ribbon Run, ve prospěch dětí vězněných rodičů.

Právě děti jsou vnímány jako sekundární oběti trestných činů. Za činy svých rodičů nemohou, ale často se setkávají s výsměchem od svých vrstevníků. Malé děti pak ani netuší, co se děje, proč se svojí maminkou nebo tatínkem nemůžou být. Mezinárodní vězeňské společenství se snaží těmto dětem pomoci. Aktuálně, díky předvánočnímu období, se jedná především o program Andělský strom, kdy se kdokoliv může stát „andělem“ a obdarovat o Vánocích děti jménem vězněných rodičů i s jejich osobním věnováním.

Koncertu se kromě světelské věznice zúčastnili i další zástupci vězeňské služby – náměstek generálního ředitele pro odborné vzdělávání a zacházení Simon Michailidis, zaměstnanci z Věznice Kuřim spolu s kapelou Wsedě a hercem Petrem Čtvrtníčkem jako bubeníkem, kteří reprezentovali projekt Yellow Ribbon Run, a dále z věznic a vazebních věznic z Plzně, Stráže pod Ralskem, Bělušic, Rýnovic a Prahy-Ruzyně.

O koncertu „Pět tváří zdi“
Zeď je vnímána jako jeden ze symbolů vězeňství. Odděluje pachatele trestných činů od jejich obětí, ale v mnohých případech také děti od svých rodičů. U propuštěného vězně život před ní představuje svobodu a druhou šanci, ale rovněž možnost pro opakování trestné činnosti. Oběť, pachatel, propuštěný, rodina a justice – to je pojmenování oněch pěti tváří. Smyslem pořádaných koncertů je z různých úhlů pohledu přiblížit, co znamená a co vše s sebou přináší spáchání byť i jen banálního trestného činu.

raj

Sdílet článek

Facebook
Platforma X