Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU 20. prosince (VS ČR) – Vánoční výzdoba, příprava štědrovečerního menu, pečení cukroví, to vše neodmyslitelně patří k Vánocům. A tyto tradice, byť v omezené kapacitě, nechybí ani v ženské věznici ve Světlé nad Sázavou.

Vánoce ve věznici začínají s počátkem adventu. Tou dobou totiž navštíví anděl, čert a Mikuláš děti ze specializovaného oddílu pro matky s dětmi. Na zachování tohoto zvyku se podílí odsouzené ženy, které si i samy vyrábí masky. U dětí nechybí obavy a občas ukápne i slzička, ale poté následuje radost z mikulášského balíčku plného dobrot.

Souběžně s počátkem adventu jsou pak vánočně vyzdobeny společné prostory odsouzených žen. Výzdoba se liší dle toho, v jakém typu věznice jsou ženy zařazeny. Největší výzdobu si mohou vytvořit ty, které se nachází v nízkém stupni zabezpečení. Zde jde o bezproblémové ženy. Různá aranžmá, která zdobí celou věznici, vznikají převážně během volnočasových aktivit. Některé ženy mají s výzdobou zkušenosti, jiné v sobě objeví aranžerský talent.

Ani školské vzdělávací středisko nevynechává vánoční zvyky. Nechybí stromeček, i když netradiční, ale tematicky laděný ke vzdělávání. Je totiž vytvořený z knížek. Ženy, které jsou studentkami učebního oboru Provozní služby, chystají před Vánoci štědrovečerní menu. Letos jako předkrm byla plněná vajíčka s banketkami, následovala hrachová polévka, řízek s bramborovým salátem a cukroví.

Pro většinu odsouzených žen znamená vánoční období ten nejtěžší čas výkonu trestu. Více než jindy na ně padá stesk po dětech a rodině. To si však snaží vynahradit účastí na různých aktivitách, vyprávěním, co je pro ně, z hlediska původu z různých kultur, o vánočních svátcích typické. A samozřejmě nechybí ani sledování pohádek. Na Štědrý den mají odsouzené ženy k obědu filé s bramborovým salátem a dostávají balíček s cukrovím, kávou a čajem. Následující den se pak věřící mohou zúčastnit vánoční bohoslužby.

O tom, jak se na Vánoce chystaly ženy na školském vzdělávacím středisku a bezdrogové zóně, vypovídá reportáž TV Nova v čase 25:50.

raj

Sdílet článek

Facebook
Platforma X