Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU 3. září (VS ČR) – Ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem Kraje Vysočina se dnes ve Věznici Světlá nad Sázavou uskutečnilo taktické cvičení spočívající v simulaci požáru v prostorech ubytoven odsouzených a v prověření akceschopnosti věznice v případě vzniku takovéto mimořádné události.

V 8:58 hodin byl z operačního střediska věznice na telefonní číslo 150 nahlášen simulovaný požár, který byl způsoben elektrickým zkratem pračky ve skladu prádla. Požár se rychle šířil, hustý dým se dostával větracími šachtami na další ubytovny a zaplnil schodiště. V uvedenou dobu se v zasažených prostorech nacházelo na 500 odsouzených žen a zaměstnanců, které příslušníci věznice postupně evakuovali. Následnou početní prověrkou odsouzených a průchody zaměstnanců však bylo zjištěno, že 7 osob (figurantů) chybí mezi evakuovanými. Příslušníci věznice spolu s jednotkami hasičského záchranného sboru ze Světlé nad Sázavou a Ledče nad Sázavou a světelského sboru dobrovolných hasičů provedli dohledání těchto osob s předpokladem, že pohřešovaní budou zraněni. Nalezené osoby, u nichž se potvrdilo zranění, byli převezeni na zdravotnické středisko věznice, kde jim bylo poskytnuto ošetření, u jedné z osob pak byl třeba převoz do nemocničního zařízení.

Věznice má zpracované plány, jak postupovat v případě vzniku různých mimořádných situací. Dnešní taktické cvičení mělo prověřit funkčnost zpracované krizové dokumentace při vypuknutí požáru, koordinaci evakuace velkého množství lidí, odhalit případná slabá místa a nastavit vhodnou formu komunikace a spolupráce mezi příslušníky vězeňské služby a hasičského záchranného sboru. Pozornost byla věnována především činnostem oddělení vězeňské stráže, které koordinovalo předání informace o vzniku požáru, příjezd hasičských vozidel do věznice, aktivity v místě požáru a evakuaci osob, oddělení výkonu vazby a trestu, jehož příslušníci prováděli navádění odsouzených na místa k tomu určená, střežili je a dohlíželi na klid a pořádek, a zdravotnického střediska při ošetření raněných.

Po ukončení cvičení proběhlo závěrečné vyhodnocení jak ze strany velitele zásahu z hasičského záchranného sboru, tak ze strany vedení věznice a zasahujících příslušníků. Společně se shodli, že takovéto cvičení je ku prospěchu všech, a to obzvlášť v tom, že si nanečisto vyzkouší zákrok v netypickém prostředí s mnoha bezpečnostními prvky a omezeními.

raj

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.