Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU 1. listopadu (VS ČR) – Ve spolupráci s neziskovou organizací RUBIKON Centrum proběhly ve světelské věznici Pohovory nanečisto, tedy simulované pracovní pohovory zaměstnavatelů s potenciálními zaměstnanci z řad odsouzených žen.

Pohovorů se zúčastnili zástupci firem – Antalis s.r.o., Comdata PRO, DHL Supply Chain, IKEA, ENTRY IDEA, s.r.o. – provozovatel čerpacích stanic SHELL. Sedm odsouzených žen, které dlouhodobě spolupracují s organizací RUBIKON Centrum, tak mělo možnost, v rámci projektu „S mentorem přes Rubikon“, vyzkoušet si pracovní pohovor se vším všudy, včetně toho, jak si naplánovat cestu a přijít včas do zaměstnání.

Odsouzené ženy často postrádají dovednost sebeprezentace a schází jim odvaha hovořit o trestní minulosti. Díky Pohovorům nanečisto tak získají zpětnou vazbu, kterou mohou využít při skutečných pracovních pohovorech.

 

Všichni zaměstnavatelé se shodli na tom, že ženy přistupovaly k pohovorům velmi zodpovědně: „U kandidátek v rámci Pohovorů nanečisto jsme viděli velkou motivaci pracovat a být opět se svými dětmi, kandidátky měly reálné cíle a plány, co chtějí dělat. Ocenili jsme otevřenost v komunikaci, pokoru a sebereflexi. Kandidátky byly kvalitně připravené na pohovor, byly plné energie a odhodlání. Vše bylo organizačně skvěle zařízeno. Trestní minulost není pro nás bariérou v zaměstnávání, i když bylo u kandidátek poznat, že se toho svého záznamu v rejstříku trestů podvědomě bojí a vytváří si tak samy v hlavě určité bloky. Pro nás je důležitá jejich motivace a chuť pracovat, otevřenost v komunikaci, a to tyto kandidátky splňovaly. Od některých firem dostaly konkrétní pracovní nabídky.“

Na počátku pohovorů byla na odsouzených ženách znát nervozita a strach, to potvrdila i jejich slova: „I když jsme měly zezačátku strach, byly jsme nakonec rády, že jsme do toho šly. Často jsme nezažily žádný pohovor a tady jsme si to mohly vyzkoušet a dodalo nám to sebevědomí. Od zaměstnavatelů jsme cítily podporu a to, že přistupují k nám jako ke každému jinému člověku bez trestní minulosti. Zjistily jsme, že to není tak, že bychom musely jít pracovat jenom do fabriky a o nic jiného se nepokoušet, ale vidíme, že se můžeme řídit tím, co nás baví, co nám jde a že v tom máme tu svoji hodnotu.“

V oblasti přípravy odsouzených žen na život po propuštění z výkonu trestu odnětí svobody je ze strany pracovníků věznice kladen velký důraz. Proto hodnotíme spolupráci s RUBIKON Centrem jako potřebnou a velice užitečnou.

 

lap

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X