Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU 19. května (VS ČR) – Odsouzené ženy z druhých ročníků učňovských oborů Školského vzdělávacího střediska Věznice Světlá nad Sázavou se připravují na závěrečné zkoušky. Ty letos, v souladu s instrukcí ministra školství a rozhodnutím ředitele Středního odborného učiliště, proběhnou v pozměněné podobě. Odsouzené ženy budou získané znalosti a dovednosti prokazovat pouze v rámci písemné a praktické části. Ústní část se neuskuteční.

Písemná část probíhá formou testu na počítačích. Praktická část se odlišuje podle toho, jaký učební obor odsouzené ženy studují. V učebním oboru Šití prádla budou zhotovovat výrobek podle předloženého zadání a v rámci Provozních služeb pak praktické dovednosti předvedou ze dvou oblastí, a to z přípravy pokrmů a z praní a žehlení prádla a oděvů. I když byla školská zařízení po nějakou dobu uzavřena, odsouzené ženy se na zkoušky připravovaly prezenčně. Školské vzdělávací středisko je totiž zřízeno ministerstvem spravedlnosti a mělo uděleno výjimku. Výuka tak probíhala v běžném výukovém režimu, ale za přijatých protiepidemických opatření.

Výuka na Školském vzdělávacím středisku má přesah i mimo brány věznice. Nejenže si ženy získáním výučního listu zvýší šanci na uplatnění na trhu práce po propuštění z výkonu trestu, ale současně jimi ušité výrobky nachází svoje uplatnění v charitativní činnosti. „Nejdůležitějším cílem výuky v odborném výcviku je naučit ženy šít. Když se ale podaří propojit školní výuku s konkrétním využitím výrobků, přináší to s sebou nejen dobrý pocit u nás zaměstnanců a u odsouzených žen, ale i další benefity,“ uvedla vedoucí školského vzdělávacího střediska Jana Koukalová. Pro odsouzené ženy to kromě jiného představuje určitou formu motivace do dalších dnů studia i života, když vidí, že se výrobky dostaly na místa, kde je potřebují a prakticky využijí.

Výuce, přípravě na závěrečné zkoušky a charitativní činnosti Školského vzdělávacího střediska Věznice Světlá nad Sázavou se věnuje reportáž Českého rozhlasu Vysočina, kterou si můžete poslechnout zde.

raj

 

Sdílet článek

Facebook
Platforma X