Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU 11. října (VS ČR) – Čtyři odsouzené ženy ze světelského Školského vzdělávacího střediska měly možnost zahrát si online šachový turnaj – „Šachy pro svobodu“, kterého se účastnilo 118 týmů z celého světa.

Mistrovství pořádalo FIDE a úřad šerifa Cook County (Chicago, IL, USA), bylo určeno pro týmy složené ze 4 hráčů ve třech kategoriích – muži, ženy a nápravná zařízení pro mladistvé. Mezikontinentální mistrovství vězňů se poprvé konalo v roce 2019, akce si klade za cíl představit šachy jako nástroj vzdělávání a sociálního začleňování ve věznicích různých zemí.

Přesto, že ženy nepostoupily do finále, byla to pro ně obrovská zkušenost.

Šachy jsou hra, která vězňům nejen umožňuje strávit kvalitní čas a socializovat se chytrým a bezpečným způsobem, ale také může sloužit ke zmírnění běžných příznaků, jako je deprese, stres a úzkost. Rozvoj paměti a logického myšlení, zlepšení schopností koncentrace a představivosti může podpořit jejich opětovné začlenění po osvobození. Šachy inspirují sebemotivaci, rozvíjejí schopnost předvídat důsledky a ukazují, že úspěch je odměnou za tvrdou práci.

lap, vad

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X