Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU 27. června (VS ČR) – Již více než 15 let funguje ve světelské věznici specializovaný oddíl pro výkon trestu matek s dětmi. Doposud se jedná o jediný svého druhu v České republice. Po prvotním šoku, který vyvolal na veřejnosti pobyt dítěte ve vězení, se oddíl úspěšně rozeběhl. „Dnes je to klenot českého vězenství,“ uvedla Kamila Meclová, bývalá generální ředitelka Vězeňské služby ČR, která inspiraci k zřízení tohoto oddílu našla v zahraničí. V realitu jej poté proměnila spolu s tehdejší ředitelkou světelské věznice Zuzanou Kalivodovou.

Oddíl je zcela přizpůsoben dětem, v loňském roce navíc prošel rekonstrukcí. Maminky s dětmi mají každá svůj vlastní pokoj, na zemích jsou plovoucí podlahy a koberce, stěny jsou barevně vymalované, nechybí dětské obrázky, hračky, didaktické pomůcky, venku pískoviště a prolézačky. Na první pohled spíše připomíná mateřskou školku než vězení. Ale ani zde mříže nechybí.

Podmínky pro zařazení na oddíl jsou velmi přísné a většina žen je nesplní. Pravděpodobně i proto nebyl oddíl doposud nikdy plně obsazen. Překážkou často bývá stanovená délku trestu, kdy se dbá na to, aby maminka s dítětem odcházela do běžného života společně a nebyly přerušeny navázané citové vazby. Některé ženy však bohužel odradí i celodenní a každodenní péče o dítě. To, že oddíl funguje, dokazuje nejvíce míra recidivy. Do vězení se zpět vrátila jen jedna maminka z deseti. „Maminky, které oddělením prošly, téměř nerecidivují, vazba mezi nimi a dítětem přetrvává dál a mění jejich hodnotový žebříček,“ uvedla Meclová. „K tomu však výrazně přispívá i cílený program, který umožňuje intenzivní péči o dítě a zachování mateřských pout,“ dodala Gabriela Slováková, současná ředitelka světelské věznice.

Půlkulaté výročí existence oddílu pro matky s dětmi nezůstalo neoslaveno. Pro pozvané hosty si maminky s dětmi přichystaly pásmo básniček, říkadel, cvičení a písniček. Větší část oslav však byla neveřejná. Pro děti byly nachystány různé hry, jako závody na odrážedlech, skládání puzzle, házení míčku na cíl. Za to si vysloužily medaile a různé ceny v podobě dárečků, za jejichž zajištění míří poděkování k Mezinárodnímu vězeňskému společenství. V rámci oslav nechybělo ani dětské divadlo, cesta za pokladem lemovaná známými pohádkovými postavami, interaktivní představení o správném čištění zubů či vystoupení smyčcového kvarteta s operní pěvkyní Pavlou Švetskovou. Vážná hudba děti překvapivě okouzlila, během vystoupení ani nedutaly.

Oddíl má kapacitu pro 15 matek a 20 dětí ve věku 1 až 3 roky. V současné době je na oddílu 9 matek s 11 dětmi. Doposud bylo zařazeno 153 matek a 170 dětí.

raj

Sdílet článek

Facebook
Platforma X