Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU 6. prosince (VS ČR) – Skupina pěti učitelek  ze Základní školy Tomáše Garigua Masaryka ze Svitav v úterý 4. prosince navštívila Věznici Světlá nad Sázavou. Co může spojovat dvě tak rozdílné instituce, jako je běžná základní škola a věznice? Zmíněným spojovníkem je práce s metodou Feuersteinova instrumentálního obohacování (FIE). 

Návštěvu přivítal 1. zástupce ředitelky věznice Jaromír Brich, který shrnul historii věznice a popsal, jak vypadá její každodenní chod. Následovala ukázka práce na hodinách výuky FIE v kurzu základní školy na školském vzdělávacím středisku. Po ukončení výuky se rozproudila bohatá diskuze všech přítomných lektorů FIE o vlivu metody na naše žáky/klienty. Došlo ke shodě, že metoda přináší obdobné výsledky i v tak různých prostředích a s tak diametrálně odlišnou klientelou.

Setkání bylo oboustranně obohacující. Přineslo nové pohledy na možnosti práce s metodou, ale i nové zkušenosti a poznání, jak funguje věznice. Návštěva byla zakončena prohlídkou prostor věznice.

O metodě FIE

S metodou FIE ve věznici pracujeme od roku 2017, kdy byla zařazena do kurzu základní školy na školském vzdělávacím středisku. Od roku 2018 se metoda FIE rozšířila i mimo školu a je využívána také speciálními pedagogy věznice.

Hlavní motto FIE zní „Nechte mě chvilku, já si to rozmyslím“. Jedná se o metodu, která je založena na zprostředkovaném učení, kdy vyučující studenty provází řešením různých úkolů. Obecně je možné říci, že jejím cílem je rozvoj myšlení. Cíleně také ovlivňuje impulzivní jednání, které je ve vězeňské populaci jedním ze zásadních problémů. FIE je možné vnímat jako nástroj změny, jehož prostřednictvím lze efektivněji ovlivňovat náhled vězňů na situace, které jim život přinesl a které budou muset v budoucnu řešit. Implementace práce s metodou FIE mezi  odsouzenými osobami má podporu vedení Vězeňské služby České Republiky.

Mgr. Jana Koukalová, vedoucí školského vzdělávacího střediska

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X