Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

SVETLÁ NAD SÁZAVOU 23. dubna (VS ČR) – Velikonoční zvyky a tradice, s těmi byly o uplynulém víkendu propojeny návštěvy na specializovaném oddílu pro matky s dětmi. Návštěvní místnost byla velikonočně nazdobena. Nechyběly tradiční pokrmy, jako je beránek a mazanec, které odsouzené matky vlastnoručně napekly, mazanec dokonce podle rodinného receptu paní vychovatelky. Dále byly pro matky s dětmi a jejich blízké přichystány dílničky. Různými aktivitami si připomněli, co je pro Velikonoce typické, a alespoň na pár hodin společně oslavili svátky jara.

Dílničky měly 5 stanovišť. Přítomní si mohli vyzkoušet zdobení voskem, pletení pomlázky, drátkovou techniku na vajíčkách, tvorbu dírkovaných kraslic a zdobení perníčků. Mnozí se přiučili něčemu novému. Například drátková technika není zcela běžná a vyvolala veliký obdiv. Jedna z odsouzených žen se ji naučila od své matky již v dětství, jsou k tomu potřeba hodiny cviku i trpělivost. Ale pak je radost pohledět na to, co pod rukama vznikne.

Po celou dobu návštěv panovala příjemná atmosféra. Zaměstnanci věznice dostali od rodinných příslušníků pochvalu. Rodiny ocenily nejen samotný nápad vytvořit ve věznici prostor pro společné zážitky, ale i výzdobu. „Je to tady krásné,“ zaznělo opakovaně. Právě svátky se k takovéto aktivitě nabízejí a již nyní, díky pozitivní zpětné vazbě, uvažujeme, že ji zopakujeme. Organizace je sice náročná, ale rozzářené dětské oči jsou skvělým poděkováním. Děti totiž za svoje rodiče nemohou a my se snažíme, aby „naše“ děti zažívaly vše, co k dětství patří.

raj

Sdílet článek

Facebook
Platforma X