Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU 18. června (VS ČR) – V pátek 15. června byly na Školském vzdělávacím středisku Věznice Světlá nad Sázavou ukončeny letošní učňovské závěrečné zkoušky v učebním oboru Provozní služby. Odsouzené ženy převzaly vysvědčení o závěrečné zkoušce a výuční list. Sedm žen z celkových deseti prospělo s vyznamenáním. Předsedkyně zkušební komise Vlasta Teclová proto při hodnocení průběhu závěrečných zkoušek ocenila především zodpovědný přístup žen k přípravě na zkoušky. Slavnostního předávání výučních listů se zúčastnila také ředitelka věznice Světlá nad Sázavou Gabriela Slováková, ředitel Středního odborného učiliště Vězeňské služby ČR Josef Polcer a zástupci školského vzdělávacího střediska. "Slavnostní předávání výučních listů za účasti médií je také zprávou pro veřejnost. I ve výkonu trestu je možné odsouzené pozitivně rozvíjet, a to nejenom ve škole, ale i prostřednictvím dalších projektů, jako je např. běh se žlutou stužkou,“ uvedl Josef Polcer.

Odsouzené ženy si možnosti dokončit si vzdělání váží. To dokládá i skutečnost, že ženy přijíždějí na závěrečné zkoušky také z civilního života. Letos se do věznice vrátila na ústní zkoušku jedna žena po čtyřech dnech a nocích strávených na svobodě. Absolvováním učebního oboru se ženám rozšiřují možnosti pro hledání pracovního uplatnění po propuštění z výkonu trestu. Své dovednosti ale mohou uplatnit ihned na pracovištích zajišťujících chod věznice, např. v kuchyni, skladu nebo prádelně.

Učební obor Provozní služby byl zakončen učňovskou závěrečnou zkouškou podle jednotného zadání stanoveného pro školní rok 2017/2018. To je společné pro všechny školy v České republice, které mají tento obor v nabídce. Zkouška měla tři části: písemnou, praktickou ústní. Při písemné části zkoušky bylo ženám přiděleno jedno ze tří témat stanovených ředitelem školy, kde odpovídaly na otázky týkající se jejich odborných znalostí z šití a oprav prádla, praní a žehlení a úklidových prací. Praktická zkouška byla rozdělena do dvou dnů. Jeden den ženy vařily menu skládající se z předkrmu, polévky, hlavního jídla a dezertu, druhý den šily sáček na přezuvky. V ústní části odpovídaly na otázky z odborných předmětů a ze světa práce.

Z vysvědčení o závěrečné zkoušce a výučního listu není patrné, že je ženy získaly ve výkonu trestu. Na všech dokumentech je hlavička Středního odborného učiliště, jehož zřizovatelem je Ministerstvo spravedlnosti ČR. Učiliště má devět odloučených pracovišť – školských vzdělávacích středisek, kdy další jsou ve věznicích Heřmanice, Pardubice, Plzeň, Rýnovice, Valdice, Všehrdy, Kuřim a Stráž pod Ralskem.

Školské vzdělávací středisko ve Věznici Světlá nad Sázavou je jediné, kde se vzdělávají odsouzené ženy. V nabídce má dva učební obory – zmíněné provozní služby a šití prádla. Šití prádla je otevíráno pouze jednou za dva roky a závěrečné zkoušky šičky čekají teprve příští školní rok.

Mgr. Jana Koukalová, vedoucí Školského vzdělávacího střediska

Sdílet článek

Facebook
Platforma X