Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

V minulém týdnu, ve středu 5. října, se uskutečnil 5. ročník benefičního koncertu Mezinárodního vězeňského společenství spojený s rozhovory na téma vězeňství. Osobní účastí jej podpořili i zástupci vězeňské služby ze světelské a rýnovické věznice a hlavní kaplan. Koncert nese pro mnohé zvláštní název Pět tváří zdi. Zeď je vnímána jako jeden ze symbolů vězeňství. Odděluje pachatele trestných činů od jejich obětí, ale v mnohých případech také děti od svých rodičů. U propuštěného vězně život před ní představuje svobodu a druhou šanci, ale rovněž možnost pro opakování trestné činnosti. Oběť, pachatel, propuštěný, rodina a justice – to je pojmenování oněch pěti tváří. Smyslem pořádaných koncertů je z různých úhlů pohledu přiblížit, co znamená a co vše s sebou přináší spáchání byť i jen banálního trestného činu (například dítě jako sekundární oběť zločinu). Letošní koncert se konal ve velkém sále Senátu Parlamentu České republiky. Toto poeticko-duchovní místo ještě více podtrhlo význam a důležitost probíraných témat. Výtěžek z koncertu bude věnován ve prospěch dětí vězněných rodičů a obětí trestných činů – podpoří Andělský strom a Building Bridges, projekty Mezinárodního vězeňského společenství.

Andělský stromProstřednictvím Andělského stromu je možné stát se „andělem“ a obdarovat o vánočních svátcích děti, jejichž máma nebo táta se nacházejí ve vězení. Dítě dostane dárek jménem rodiče i s jeho osobním dopisem. V loňském roce bylo takto obdarováno na 500 dětí. Projekt pomáhá udržovat a upevňovat vztahy mezi uvězněným rodičem a jeho dítětem. Navíc přispívá k tomu, že je o Vánocích rozzářeno o několik stovek dětských očí více – často se totiž jedná o jediný dárek, který dostanou. Jaroslav: „Zprvu jsem nedokázal přijmout to, že by někdo cizí kupoval mému dítěti dárek, když já nemohu, protože svou vinou jsem ve vězení. Zdálo se mi, že to není správně a že je to zneužití něčí dobroty. Vždyť jsou potřebnější lidé. Pak jsem si ale uvědomil, že nejde ani tak o nás rodiče, ale o ty děti…“.

Building Bridges (restorativní justice)V projektu Building Bridges se scházejí pachatelé a oběti nesouvisejících trestných činů. Navzájem si vyprávějí svůj příběh. Oběti popisují, jaký dopad měl zločin na jejich život, a odsouzení, co se v jejich životě poškodilo a komu ublížili. Na závěr napíší dopisy vlastním obětem a vlastním pachatelům a navzájem si je přečtou. Projekt vyvolá mnoho emocí, které mají směřovat ke vcítění se do druhé strany, odstranit strach u obětí a navést pachatele k tomu, aby za spáchaným trestným činem neviděli pouhý paragraf, ale živého člověka, kterému ublížili. Více se o těchto a dalších projektech Mezinárodního vězeňského společenství dozvíte zde.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X