Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

STRÁŽ POD RALSKEM 26. dubna 2022 (VS ČR) – Nahlédnout za zdi Věznice Stráž pod Ralskem a seznámit se tak s prostředím, kam se většina lidí nedostane, umožní návštěvníkům výstava, která byla dnes otevřena v Městském muzeu v Mimoni. Prostřednictvím fotografií a vystavených exponátů je zde představena nejen věznice samotná, ale i současnost vězeňství v Česku.

Výstava je rozdělena na dvě části. Každá část je umístěna v jednom patře muzea. V prvním patře je výstava věnována především zaměstnancům a jejich práci. Je zde také vystaven zmenšený model věznice, který umožní návštěvníkovi udělat si představu o rozloze věznice a množství objektů k ní patřících. Své místo zde má ale také péče o zaměstnance a personalistika. Věznice se zde představuje jako solidní zaměstnavatel, který dává práci 280 zaměstnancům.  A to na různých pozicích. Od příslušníků sboru přes vychovatele, administrativní pracovníky až po lékaře.

V druhém patře muzea je výstava věnována především životu odsouzených ve věznici a práci s nimi. Návštěvník zde může například vidět vybavení cely, lůžko odsouzeného nebo jeho skříňku na osobní věci. Ale uvidí zde například i to, co může odsouzený obdržet v nárokovém balíku, na který má každý odsouzený nárok jednou za půl roku a který může vážit max. 5 kg. Vystaveny jsou zde také různé výrobky, které vytvořili odsouzení v rámci programů zacházení nebo ve Školském vzdělávacím středisku.

Výstava potrvá do 25. května.

 

mkr

Sdílet článek

Facebook
Platforma X