Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

STRÁŽ POD RALSKEM 11. listopadu 2021 (VS ČR) - Jako jediná z českých věznic vlastní v současné době Věznice Stráž pod Ralskem speciální elektrický kompostér, který umí téměř beze zbytku zpracovat kuchyňský odpad, vznikající ve věznici.

Věznice získala kompostér v rámci pilotního projektu s názvem „Optimalizace nákladů vznikající z povinnosti třídění, odvozu a likvidace organického odpadu“. Biologický odpad z kuchyní je, dle platné legislativy ČR, zakázáno zkrmovat či vypouštět přes drtič do kanalizace. A předání odpadové společnosti za úhradu stojí každoročně vysoké finanční částky. Používáním kompostéru  věznice měsíčně ušetří 30 tisíc korun.

Kompostér je schopný zpracovat téměř veškerý gastroodpad (skořápky od vajíček, slupky, kosti, zbytky masa, pečiva, ovoce apod.). Tento druh odpadů vzniká především v kuchyni pro odsouzené, kterých je v současné době ve věznici umístěno téměř 700.

Kompostér se ve věznici používá od měsíce října.  Provoz kompostéru je bez hluku, zápachu a znečištění. Funguje na principu aerobního kompostování, pomocí speciálních mikroorganismů, tepla a přístupu vzduchu. Gastroodpad se během 24 hodin zpracuje a zredukuje o 90 %. Obsluha kompostéru je plně automatizovaná a pohodlně ji zvládne jedna osoba. Výsledným produktem je organické hnojivo, které je certifikované a registrované u ÚKZUZ (Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský). Hnojivo se následně míchá 1:10 se zeminou.

Věznice bude získaný produkt využívat pro své potřeby, ale i při aktivitách odsouzených jako „botanika“ či „práce na zahradě“.   Nabízí také bezplatný odběr hnojiva svým zaměstnancům.

 

mkr

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.