Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

STRÁŽ POD RALSKEM 20. listopadu 2020 - Ve Věznici Stráž pod Ralskem byla na podzim letošního roku dokončena výstavba střelnice.  Věznice tímto získala novou a zároveň v současné době nejmodernější střelnici ve Vězeňské službě ČR. Nová střelnice nahradila původní nekrytou střelnici z roku 1982. Původní střelnice byla zastaralá a nevyhovovala současným podmínkám výcviku příslušníků Vězeňské služby.

Prvotní kroky k zahájení výstavby byly započaty v roce 2016, přičemž samotná výstavba trvala zhruba rok. Bez zajímavosti není také porovnání nákladů na výstavbu. Zatímco v roce 1982 činily náklady na otevření střelnice 100 tisíc tehdejších československých korun, náklady na výstavbu současné věznice se vyšplhaly do výše 21 mil. Kč. Finanční prostředky na výstavbu obdržela věznice od Ministerstva spravedlnosti ČR.

Nová střelnice je postavena jako tzv. střelecký tunel, je tedy plně krytá a nemůže tak dojít k tomu, že by střela opustila vyhrazený prostor, jako se tomu může stát na nekrytých střelnicích. Rozdělena je na dva střelecké úseky, přičemž oba mají pohyblivou palebnou čáru. V prvním úseku je 6 palebných stanovišť a je zde možná střelba na vzdálenost 25 m, ve druhém úseku jsou 2 palebná stanoviště a je zde možné střílet až na vzdálenost 50 m. Střelba je zde možná veškerými zbraněmi a municí, kterou v současné době vězeňská služba využívá. Střelnice tak může sloužit jak ke standardní střelecké výuce, tak pro zdokonalovací střelby zásahových jednotek a eskortních skupin. Zároveň bude na střelnici probíhat výuka frekventantů Akademie Vězeňské služby ČR.

Součástí nové střelnice je moderní učebna, kancelář správce střelnice a sociální zázemí. Významným bonusem pro zkvalitnění výcviku je také možný celoroční provoz za každého počasí. Každé palebné stanoviště je navíc snímáno kamerovým systémem, který umožňuje zpětné vyhodnocení pohybu střelce na stanovišti a odhalení případných nedostatků při samotné střelbě.

Nová střelnice tak přispěje ke zkvalitnění střeleckého výcviku příslušníků věznice a frekventantů Akademie Vězeňské služby ČR, zároveň však významnou měrou zvyšuje bezpečnost střeleb.

 

mkr

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.