Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

V průběhu celého roku 2019 uklízeli odsouzení ze Specializovaného oddílu pro odsouzené s mentální retardací na mnoha místech nejen v okolí Stráže pod Ralskem. Zabývali se především likvidací tzv. černých skládek. V průběhu mnoha brigád posbírali z přírody velké množství odpadu a odpadků. Jednalo se o 4 plné valníky a 2 velkokapacitní kontejnery plné stavební suti, pneumatik a všeho možného dalšího odpadu pohozeného v přírodě.

Několik černých skládek odstranili odsouzení například u řeky Ploučnice. Další u rybníka Metud ve Stráži pod Ralskem, v nedalekém lese nebo u Raspenavy v Přírodním parku Peklo.

Cílem těchto aktivit je především podněcovat u odsouzených jejich zájem o ekologii, vztah přírodě a vést je k žádoucím způsobům chování. Veškeré úklidy byly organizovány v rámci akce „Ukliďme svět – Ukliďme Česko“, do které byla Věznice Stráž pod Ralskem zapojena. Jedná se o dobrovolnickou úklidovou akci, která probíhá na území celé České republiky již několik let.  Jejím cílem je především uklidit nelegálně vzniklé černé skládky a nepořádek.

 Dne 21. 11. 2019 Český svaz ochránců přírody a Ukliďme Česko  z.s. uspořádaly slavnostní zakončení sezóny 2019.  Zde zástupce Věznice Stráž pod Ralskem, vychovatel Petr Mrnka, prezentoval ekologické aktivity odsouzených z Věznice Stráž pod Ralskem. Při slavnostním vyhodnocení jednotlivých akcí obdržel za svou práci ocenění jako příkladný organizátor.

 

 

Ing. Martina Krutinová – tisk. mluvčí věznice

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.