Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

STRÁŽ POD RALSKEM 3. září 2021 (VS ČR) - Dne 28. srpna 2021 se pod heslem „Nesedím – Běhám“ ve věznici uskutečnil virtuální běh odsouzených na podporu projektu Yellow Ribbon Run (dále jen „YRR“) – Běhu se žlutou stužkou. Cílem projektu „YRR“, který je v ČR realizován od roku 2016, je mimo vlastní sportovní zážitek především upozornit na obtížnou integraci lidí s trestní minulostí do společnosti a odbourání předsudků vůči těm z nich, kteří hledají šanci na nový začátek.

Letošní virtuální běh se ve Věznici Stráž pod Ralskem konal poprvé. Běžci z řad odsouzených museli v jeho rámci absolvovat trať v délce 2 km. Běželo se pouze v areálu věznice. Výsledný čas byl následně  zaslán do organizačního centra Yellow Ribbon Run a běžec se tak stal oficiálně  závodníkem „YRR“.    

Na start dvoukilometrové trati uvnitř věznice se postavilo celkem 45 odsouzených. Jak se během závodu ukázalo, pro mnohé z nich to byla jejich běžecká premiéra. Trať, sice rovinatá, se jim i přesto mnohdy zdála být náročnou, zejména díky životnímu stylu, který doposud vedli. Vlastní závod byl z důvodu bezpečnosti a preventivním opatřením v souvislosti s Covid 19, organizován po menších skupinách o 10ti až15ti odsouzených. Všichni se účastnili této akce dobrovolně.

Odsouzený T. nám po běhu sdělil: „Akce se mi velmi líbila a jsem z ní nadšený. Určitě jsem si nepředstavoval, že budu ve věznici běhat závod“. Nejstarší účastník závodu M., který letos oslaví 63. narozeniny, s nadšením v cíli uvedl: „ V mládí jsem trochu běhal, i na Slovensku, odkud pocházím. Ze závodu mám dobrý pocit, protože jsem mohl běžet s mladými lidmi a celý závod měl podle mě velký smysl. Podobné akce by se měly podle mě konat častěji“.

Celý závod proběhl bez jakéhokoliv kázeňského prohřešku z řad odsouzených. V cíli čekalo každého závodníka malé překvapení v podobě potravinového balíčku. Prostředky na tyto drobné odměny, stejně jako na hlavní ceny pro vítěze, byly získány z prostředků projektu METANOIA II, který v rámci Mezinárodního vězeňského společenství z. s. pomáhá propuštěným v jejich nelehkých začátcích na svobodě. Myšlenka pomoci se tak propojila s myšlenkou motivace odsouzených k bezproblémovému životu na svobodě.

Hlavní závod „YRR“ se uskuteční v úterý 7. září 2021 v Aktivním lesoparku Řepy v Praze. Za Věznici Stráž pod Ralskem se závodu zúčastní čtrnáct závodníků z řad zaměstnanců a dva vybraní odsouzení.

 

mkr

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X