Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

STRÁŽ POD RALSKEM 3. prosince 2020 (VS ČR) - Věznice Stráž pod Ralskem se v letošním roce zapojila do projektu s názvem „Andělský strom“, který pořádá Mezinárodní vězeňské společenství z. s. (MVS). Pro tento projekt vyrobili vybraní odsouzení ze Specializovaného oddílu pod dohledem vychovatelů celkem 100 kusů látkových hraček. Na výrobě se podílelo 15 odsouzených. Hračky vyráběli 3 měsíce, přibližně dvě hodiny týdně.

A to v rámci aktivity s názvem „Sebeobslužné činnosti“, při které se mimo jiné mohou naučit i některé ruční práce. Většina z nich s nimi neměla doposud žádné zkušenosti. Někteří odsouzení se při výrobě hraček naučili šít na šicím stroji. Ostatní, dle své zručnosti, vykonávali další potřebné práce jako například stříhání látek podle střihů, plnění hraček nebo ruční šití. Na výrobě hraček se všichni podíleli s ochotou.

Vyrobené hračky budou v nejbližších dnech darovány MVS. Následně poputují jako součást vánočního balíčku dětem rodičů, kteří jsou momentálně ve výkonu trestu a do tohoto projektu se zapojili. Každé dítě s dárkem obdrží i osobní dopis od svého rodiče.

Projekt „Andělský strom“ vznikl především proto, aby zprostředkoval radost dětem odsouzených rodičů, kteří často prožívají smutek, nejistotu a strach, často jsou šikanovány a stigmatizovány. Podle odhadů jich je u nás každý rok více než 30 000. Nemohou za to, do jaké rodiny se narodily. Přestože samy nic nespáchaly, nesou velmi těžce důsledky trestného činu svých rodičů. Cílem tohoto projektu je, aby dítě odsouzeného rodiče obdrželo vánoční dárek s osobním dopisem od rodiče, který je ve výkonu trestu. Společně s dárkem k nim putuje poselství, že na ně někdo myslí, že nejsou zapomenuty a společnost je neodepsala.

 

mkr

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.