Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

STRÁŽ POD RALSKEM 16. prosince 2020 (VS ČR) - Odsouzení, kteří studují ve Školském vzdělávacím středisku (ŠVS) ve Věznici Stráž pod Ralskem obor „Obráběč kovů“ a kurz „Strojírenský technik - projektant“, vyrobili na 3D tiskárnách interaktivní hračky pro onkologicky nemocné děti v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem.

V rámci svých předmětů běžně na 3D tiskárnách navrhují a tisknou především strojírenské součástky. Před vánočními svátky se spolu se svými učiteli rozhodli, že se pokusí něco malého připravit i pro nemocné děti. Využili k tomu především zbytky materiálů, které se k dalším technickým projektům již nedaly využít.

Do vánočního balíčku každému malému pacientovi vyrobili dvě ovečky, dva pejsky a dvě píšťalky se jménem konkrétního dítěte. Některá z vyrobených zvířátek jsou vyrobena tak, že si umí lehnout i sednout. Navíc byl balíček doplněn notýskem na kreslení s logem učiliště. Studenti na hračkách pracovali téměř tři týdny, především ve svém volném čase.

Vedoucí ŠVS Mgr. Jindřich Krous uvedl, že k obdarování dětí je inspirovaly organizace, které takovým malým pacientům pomáhají, jako třeba „Nové háro“ nebo „Dobrý anděl“. Chtěli se studenty především obdarovat děti přímo. Jak se pak od lékařů dozvěděli, byl to dobrý nápad, protože dárky se dětem moc líbily.

Pro odsouzené je studium, stejně jako výroba něčeho pěkného pro těžce nemocné děti, důležitým krokem v životě. Možná právě tímto krokem posunou své šance stát se po propuštění z výkonu trestu řádnými občany, kteří se za svůj život již nemusí stydět.

mkr

 

FOTO: Vyrobené dárky předal osobně vedoucí Školského vzdělávacího střediska ve Stráži pod Ralskem Mgr. Jindřich Krous lékařkám dětského oddělení Masarykovy nemocnice.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.