Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

STRÁŽ POD RALSKEM 30. června (VS ČR) - Ve Věznici Stráž pod Ralskem se vyučilo v letošním roce 12 odsouzených v učebním oboru Obráběč kovů. Tento tříletý učební obor mohou odsouzení studovat v průběhu výkonu trestu ve Školském vzdělávacím středisku (dále jen ŠVS), které sídlí přímo v areálu věznice. Slavnostního předávání výučních listů se tentokrát zúčastnil kromě ředitele věznice Ladislava Blahníka i náměstek generálního ředitele VS ČR pro vzdělávání a odborné zacházení Simon Michailidis. Ředitel věznice obdržel při této příležitosti model vězeňského autobusu, který navrhli a vyrobili na 3D tiskárně sami odsouzení.

Ze získaných  výučních listů není patrné, že je odsouzení získali v průběhu výkonu trestu, mají stejnou váhu jako výuční listy získané v jiných učilištích v ČR.

Absolventi učebního oboru Obráběč kovů mají na svobodě dobré uplatnění. „ Máme zpětnou vazbu na konkrétní odsouzené, kteří po propuštění pracují v oboru, například jako seřizovači obráběcích strojů“ sdělil Jindřich Krous, vedoucí ŠVS.

Učební obor Obráběč kovů je na studium poměrně náročný. Z původních 24 odsouzených ho nakonec ukončilo zmíněných 12. Pro úspěšné zakončení studia museli všichni odsouzení složit praktickou a písemnou zkoušku. Ústní zkoušky se tentokrát s ohledem na protiepidemická opatření nekonaly. V rámci svého studia absolvovali studenti z řad odsouzených každý týden praxi z odborných předmětů. Důležité pro ně byly ale i ostatní předměty, zejména ty odborné jako např. technická dokumentace, strojírenství, technologie, ale i fyzika, matematika a český jazyk.

Mezi odsouzenými je o studium zmíněného oboru poměrně velký zájem. Podmínkou pro přijetí ke studiu je ukončené základní vzdělání, zdravotní způsobilost a případné přemístění z jiné věznice do Věznice Stráž pod Ralskem. V září 2021 bude učební obor navštěvovat celkem 60 odsouzených. Dalších 30 až 40 bude zařazeno v kurzech, např. v kurzu s názvem Strojírenský technik.

 

mkr

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.