Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

STRÁŽ POD RALSKEM 16. ledna (VS ČR) – Zájem o prezidentské volby byl mezi odsouzenými velký. Ve Věznici Stráž pod Ralskem vhodilo do volební urny hlas svému kandidátovi v 1. kole voleb celkem 466 odsouzených. Což je téměř 70% ze 671 oprávněných voličů. Oprávněnými voliči jsou odsouzení, kteří jsou občany ČR a nejsou omezeni ve svéprávnosti k volebním úkonům.

Volby se konaly v soudní místnosti věznice, která se běžně používá pro soudní jednání o podmíněných propuštěních nebo se v ní konají videokonference se soudy a s PČR. Volby ve věznici začaly v pátek 13. 1. 2023 v 15 hodin a skončili ve 20 hodin. V sobotu se konaly od 9 do 11 hodin. Odsouzení byli k volbám naváděni postupně po jednotlivých oddílech. U voleb byly přítomny dvě členky volební okrskové komise. Doklady odsouzených byly volební komisi předkládány zaměstnankyněmi správního oddělení věznice (odsouzení nemají ve výkonu trestu osobní doklady u sebe, ale jsou uloženy na správním oddělení věznice). Dohled nad konáním voleb vykonávali dozorci oddělení výkonu trestu. Průběh voleb byl plynulý a klidný.

Volby si do věznice přijela natočit televize Nova, její reportáž byla odvysílána dne 13.ledna ve večerních hlavních zprávách.

 

mkr

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X