Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

STRÁŽ POD RALSKEM 12. května 2021 (VS ČR) - U příležitosti Mezinárodního dne zdravotních sester poděkovali zástupci ředitele věznice plk. Petr Bušta a Anna Nováková zdravotním sestrám, pracujícím na Zdravotnickém středisku věznice. 12. květen je totiž již od roku 1965 oslavován jako Mezinárodní den zdravotních sester a ošetřovatelek.

Spolu s poděkováním za jejich náročnou a odpovědnou práci byla sestrám předána květina. V této nelehké době je vzhledem k probíhající pandemii jejich práce ještě náročnější než kdykoliv předtím. Vedení věznice chtělo tímto gestem ukázat, že si práce sester velmi váží. Pandemie nám všem ukázala, jak důležití jsou všichni zaměstnanci ve zdravotnictví.

 

Dne 12. května si každoročně prostřednictvím Mezinárodního dne zdravotních sester a ošetřovatelek připomínáme narození Florence Nightingale, anglické ošetřovatelky a zakladatelky povolání zdravotní sestry. Florence Nightingale (12. 5. 1820 – 13. 8. 1910) byla anglická ošetřovatelka a jedna z nejvýznamnějších osobností viktoriánské doby. Je považována za zakladatelku a průkopnici povolání všeobecné (zdravotní) sestry a moderního ošetřovatelství. Do povědomí se zapsala především jako „Lady of the Lamp“ neboli „Dáma s lampou“, kterou si vysloužila za svoji obětavou ošetřovatelskou práci při Krymské válce, kde pracovala v armádní nemocnici v Scutari. Významně se zasloužila o modernizaci ošetřovatelské praxe a zavedla standardy péče a hygieny, které mimo jiné pomohly rapidně snížit úmrtnost vojáků v již zmíněné Krymské válce. Kromě ošetřovatelské praxe také vydala mnoho publikací, v nichž se věnovala sociálním problémům, záležitostem ovlivňujícím zdraví a mnoho dalšímu. Za svoji činnost obdržela od královny Viktorie Královský Červený kříž a jako první britská žena Řád za zásluhy pro britské impérium. 

 

mkr

 

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.