Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

STRÁŽ POD RALSKEM 11. června 2022 (VS ČR) – Letošní medobraní se ve věznici uskutečnilo v sobotu dne 9. července. Zúčastnilo se ho 7 odsouzených z celkem 19ti, kteří se zabývají touto speciální výchovnou aktivitou. Odsouzení se v současné době střídavě starají o čtyři včelstva, která jsou umístěna na včelnici vedle věznice. A to pod odborným dohledem dvou zaměstnanců věznice, kteří jsou sami v osobním životě dlouholetými včelaři.

Doposud se odsouzení zabývali především teorií, ale tentokrát si mohli přímo v praxi vyzkoušet vytáčení medu a všechny činnosti s tím spojené.  Nejdříve museli opatrně odebrat z úlů včelám plásty plné medu. Následovalo pečlivé odvíčkování plástů speciální vidličkou. A teprve po důkladném odvíčkování mohli začít vytáčet med v medometu na ruční pohon.  Nakonec museli prázdné plásty vrátit zpět včelám do úlů.

Celkový výnos medu z tohoto medobraní byl 50 kg.   Med bude využit jako nevšední dárek pro pracovní návštěvy a delegace. Sklenice budou k tomuto účelu označené speciální etiketou, ze které bude zřejmé, že med pochází z Věznice Stráž pod Ralskem. Část medu bude také použita v zimě do čaje pro odsouzené.

Projekt včelaření funguje ve strážské věznici od roku 2016. Věznice ve Stráži pod Ralskem byla jednou z prvních českých věznic, která do projektu včelaření zapojila.

 

mkr

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X