Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

STRÁŽ POD RALSKEM 23. května 2023 (VS ČR) - Několik vybraných odsouzených z věznice se v uplynulém týdnu zapojilo do úklidu okolí nedalekého zámku Lemberk. Tento krásný barokní zámek je často využíván i pro natáčení televizních pohádek a filmů (z poslední doby například pohádka „Čert ví proč“ či film „Aristokratka“).

U zámku se nachází také rozsáhlá zahrada a lesopark, které vyžadují nemalou údržbu. Proto zde již poněkolikáté pomáhali odsouzení z Věznice Stráž pod Ralskem. Příležitost pro tuto práci přichází většinou na jaře a na podzim, tedy mimo hlavní návštěvní sezónu. Práce ani tentokrát nebylo málo. Letos odsouzení pomohli s budováním nově připravované vyhlídkové cesty zvané „Kukačka“. Jednalo se o poměrně namáhavou práci v náročném a svažitém lesním terénu.   Této tzv. extramurální aktivity se zúčastnili odsouzení ze Specializovaného oddělení pod dohledem zaměstnanců věznice. Jedním z nich byl i kaplan věznice. Dle jeho slov se při těchto aktivitách zdaleka nejedná jen o uvědomění si toho, o co odsouzení pobytem ve vězení přicházejí. Důležité je především to, že s nimi někdo počítá a cení si jejich práce. A právě to je velkou motivací k dalšímu životu bez trestné činnosti po propuštění.

Na základě dlouholetých zkušeností odborných zaměstnanců věznice mají podobné aktivity s odsouzenými vždy pozitivní dopad na jejich opětovné začlenění do společnosti.

 

mkr

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X