Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

STRÁŽ POD RALSKEM 7. prosince (VS ČR) – Věznice Stráž pod Ralskem se v letošním roce opět zapojila do výroby hraček pro projekt „Andělský strom“. Tento projekt organizuje Mezinárodní vězeňské společenství z.s. a jeho hlavním cílem je zaslat dětem rodičů ve výkonu trestu vánoční dárek s osobním dopisem od jeho rodiče. Hračky, vyrobené našimi odsouzenými, měly v loňském roce u organizátorů „Andělského stromu“ velký úspěch, proto byla věznice požádána opět o spolupráci.

Do šití hraček se tedy i letos zapojili odsouzení ze specializovaného oddílu pro odsouzené s mentální retardací. Výroba hraček byla rozdělena na různé operace tak, aby se mohl na výrobě podílet každý, kdo měl zájem. A zájem byl velký. Dle vychovatelky Mgr. Marie Bielikové odsouzení pracovali na výrobě dárků pro děti s nadšením. „Nejnáročnějším úkonem pro odsouzené bylo především šití na šicím stroji. Musím ale říci, že přes počáteční nezdary se to několik vytrvalých odsouzených nakonec naučilo velmi dobře“ sdělila.  Nejvíce oblíbenou činností bylo plnění hraček výplní. Zřejmě proto, že jde o nenáročnou práci, při které výrobek získává svůj konečný tvar. Odsouzení nakonec ušili pro tento projekt celkem 100 kusů látkových zvířátek.

Kromě hraček pro „Andělský strom“ ušili v letošním roce odsouzení také 30 kusů hraček pro oddělení dětské kardiochirurgie FN Motol.

Ušité zvířátko obdrží letos také každé dítě z Dětského domova v České Lípě. Dostane ho navíc ve svém balíčku v rámci vánoční akce, při které každoročně zaměstnanci Věznice Stráž pod Ralskem kupují dětem dárky pod vánoční stromeček.

Výroba hraček má ale přínos i pro odsouzené. A to především proto, že jde o smysluplné trávení jejich volného času, při kterém získají nové zkušenosti a dovednosti. Ty pak mohou využít i v běžném životě. Za velice důležitý lze považovat i morální přínos, kdy odsouzení mohou získat pocit vlastní prospěšnosti, zažít úspěch a pochvalu za dobře odvedenou práci.

 

mkr

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X