Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

V rámci akce nazvané „Dny víry“, pořádané Kazatelským střediskem České dominikánské provincie, navštívili naši věznici se svým poselstvím víry a spirituality ve dvou dnech v první dekádě července celkem čtyři bratři z nedalekého Kláštera dominikánů v Jablonném v Podještědí. I přes omezené možnosti v době covidových opatření se vybraní odsouzení mohli zúčastnit ve vězeňské kapli zajímavého setkání formou netradiční besedy o víře i konáním přímluvných modliteb pro zájemce. První návštěvy 7. července se zúčastnili dva laičtí bratři řádu, kteří citlivě a poutavě zájemcům vysvětlovali, jak je v jejich životě potkala víra v Ježíše Krista a co to pro ně znamenalo. Jaká je to změna k lepšímu v životě a co znamená povolání ke službě v řádu bratří sv. Dominika.

Další návštěvy 9. července se pak zúčastnil přímo představený kláštera v Jablonném v Podještědí páter Pavel Maria Mayer, rektor baziliky spolu s bratrem Metodějem. Jejich vyprávění určené vězňům se týkalo samotné historie řádu a rovněž velkému jubileu 800 let od narození Svaté paní Zdislavy, jíž je bazilika v Jablonném mimo jiné zasvěcena. Sv. Zdislava byla skvělou milující manželkou a obětavou matkou čtyř dětí. Na srdci jí leželi všichni potřební, zvláště chudí a nemocní. Spolu s manželem budovala kostel, klášter a špitál, ve kterém ošetřovala nemocné a uzdravovala je. Není proto divu, že se její příběh, navíc poutavě vyprávěný dotkl v pozitivním slova smyslu všech přítomných.

Působení Dominikánské misie v rámci ekumenické duchovní péče vězněným rovněž otevírá možnosti další spolupráce mezi věznicí a církvemi při naplňování účelu výkonu trestu, neboť odsouzeným nabízí skrze osobní spiritualitu kvalitativní změnu v oblasti vlastního života. Mgr. Bc. Martin Škoda - kaplan

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.