Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

STRÁŽ POD RALSKEM 14. července (VS ČR) - V sobotu dne 10. července se ve věznici poprvé v tomto roce stáčel med od včelstev, o která se starají odsouzení pod dohledem zaměstnanců věznice. Letošní medobraní bylo velmi úspěšné a dopadlo nad očekávání dobře. Ze tří produkčních včelstev bylo totiž získáno více než 80 kilogramů medu, což je jeden z nejvyšších výnosů za doby včelaření ve věznici.

Včelstev se na vězeňské včelnici nachází v současné době celkem 8, ale pouze ze tří bylo, vzhledem k jejich kondici, možné med vytáčet. Medobraní se zúčastnili dva vybraní odsouzení, kteří se pravidelně zúčastňují aktivity programu zacházení s názvem „Včelaření“.  S medobraním získali úplně první praktické zkušenosti.

Medobraní odstartovalo v brzkých ranních hodinách uzavřením úlů. To zabránilo včelám, aby do úlů přinášely čerstvou sladinu, která by mohla zvýšit podíl vody v medu a  ten by mohl začít v budoucnu kvasit. Následně odsouzení odebrali z úlů dřevěné rámky s mednými plásty plnými medu.

„Neobešlo se to bez obdržených žihadel na straně odsouzených i lektorů. Opakovaně bylo tedy zjištěno, že nikdo z nás není na včelí bodnutí alergický“ sdělil Petr Jurkulák, zaměstnanec věznice a včelař, který má odsouzené při včelaření na starosti.

Po přenesení rámků s medem do připravené místnosti museli odsouzení med takzvaně odvíčkovat.  To znamená, že museli speciální vidličkou odstranit z buněk tenkou vrstvičku vosku, kterou je med chráněn. Po odvíčkování putovaly rámky do medometu, z nějž vlivem odstředivé síly začal vytékat med karamelové barvy, jemně aromatický a s příchutí lipových květů. Lípy se nacházejí v okolí věznice ve větším množství, což je pro včelaření ideální, poskytují totiž včelám mnoho nektaru.

Po „vytočení“  medu v medometu museli odsouzení prázdné rámky vrátit zpět do úlů a  umýt veškeré včelařské vybavení.  Nyní se nechá med několik dní odstát, aby se vyčeřily na povrch všechny drobné nečistoty. Teprve poté se stočí do sklenic. Letos poprvé se ve věznici vyzkouší i pastování medu. Pastováním vznikne vláčný med, který již následně nekrystalizuje.

Věznice Stráž pod Ralskem se aktivitou včelaření pro odsouzené zabývá již od roku 2016. V současné době se o 8 včelstev, pod odborným dohledem tří zaměstnanců - včelařů, stará celkem 15 odsouzených. Včelnice se nachází vedle areálu věznice.

mkr

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.