Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

STRÁŽ POD RALSKEM 7. července (VS ČR) - Ve Školském vzdělávacím středisku Věznice Stráž pod Ralskem právě probíhá stěhování. V rámci nově vzniklého studijního kurzu zde bude v nejbližších dnech vybudována knihařská dílna.

Knihařská dílna bude sloužit pro výuku nového studijního kurzu pro odsouzené s názvem „Knihař“. Vybavení dílny se do Věznice Stráž pod Ralskem postupně přesouvá z Věznice Rýnovice. Skládá se z mnoha strojů a přístrojů potřebných pro zpracování, úpravu a vazbu papíru. Spolu se strojním vybavením se stěhuje i veškerý spotřební materiál a ruční nástroje potřebné k práci knihaře. Na stěhování se podílí několik vybraných odsouzených. Ti pomáhají také s různými pomocnými pracemi, které jsou potřeba pro uvedení dílny do provozu. Budou se podílet i na stavebních úpravách prostor určených pro knihařskou dílnu.

Studijní kurz „Knihař“ bude otevřen 1. září 2023 a studovat v něm bude celkem 12 odsouzených. Odsouzení se v kurzu naučí především vázat knihy, bločky, notesy a kalendáře. Mimo to budou ale po absolvování kurzu umět vyrobit i různé druhy dárkových krabic a krabiček. Nově získané vzdělání by jim mělo následně pomoci při hledání zaměstnání po propuštění na svobodu.

 

Ing. Martina Krutinová

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X