Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Letošní první medobraní se uskutečnilo ve věznici dne 18. června v ranních hodinách. Dva vybraní odsouzení, pod dohledem svých lektorů z řad zaměstnanců věznice, „vytočili“ med ze čtyř včelstev. Učili se přitom spoustu nových činností, například jak správně odebrat včelám z úlu plné rámky s medem i jak následně plásty správným způsobem odvíčkovat speciální vidličkou. V medometu na ruční pohon pak med vlastnoručně stočili do připravených nádob. Celkový výnos medu z tohoto medobraní byl 50 kg.

Včelaření se tito odsouzení mohou učit prostřednictvím tzv. programů zacházení. Do programu včelaření jsou zařazováni pouze odsouzení, kteří jsou zaměstnáni a splňují také další podmínky pro možnost opustit zdi věznice. Včelnice se totiž nachází mimo oplocený areál věznice, i když těsně v její blízkosti. Mezi odsouzenými je o tuto aktivitu velký zájem. Momentálně se střídavě o celkem 8 včelstev stará 11 odsouzených. A to pod odborným dohledem dvou zaměstnanců, kteří se dlouhá léta v osobním životě zabývají včelařením.

Věznice ve Stráži pod Ralskem se aktivitou včelaření pro odsouzené zabývá již od roku 2016 a byla jednou z prvních českých věznic, která se do projektu včelaření ve Vězeňské službě zapojila.

Ing. Martina Krutinová - tisk. mluvčí věznice

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.