Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

V pátek 19. 6. 2020 proběhlo ve Věznici Rýnovice slavnostní předávání výučních listů, které jsou platné ve všech zemích Evropské unie. Vedoucí ŠVS Roman Hlubuček v úvodním slově poděkoval studentům za aktivní přístup a vyjádřil radost nad výsledky zkoušek. Předseda komise Ivan Hájek, který se zdejších zkoušek účastní již několik let, vyhodnotil úroveň jednotných závěrečných zkoušek jako velmi vysokou. 

Studium v učebním oboru obráběč kovů úspěšně zakončilo 27 odsouzených, z toho 7 studentů s vyznamenáním. Závěrečné zkoušky, podle jednotného zadání pro všechny učiliště, odsouzení skládali ze tří částí - písemné, praktické a ústní. Příprava na zkoušky byla v letošním roce, díky epidemie COVID-19, pro odsouzené náročnější.

Písemná učňovská zkouška, ve dnech 8. - 10. 6. 2020, probíhala elektronickou formou. Program v počítači vygeneroval z banky úkolů individuální test pro každého žáka. Písemná zkouška, která trvala 240 minut, se skládala z technické dokumentace, určování nástrojů, materiálů, lícování, výpočtů řezných podmínek, kuželovitosti, ozubených kol, technologického postupu a závěrečného testu s 30 otázkami.  Ve dnech 9. - 12. 6. 2020 žáci, v dílnách odborného výcviku, absolvovali praktickou zkoušku zhotovením výrobku dle výkresové dokumentace. Závěrečné ústní zkoušky, před odbornou komisí, odsouzení skládali ve dnech 18. – 19. 6. 2020.

Ve Věznici Rýnovice probíhá výuka ve Školském vzdělávacím středisku, již od roku 1993. Doposud bylo odsouzeným předáno více jak 1000 výučních listů, ze kterých není patrné, že se student vyučil během výkonu trestu odnětí svobody. Získání výučních listů zvyšuje odsouzeným šanci získat po výkonu trestu kvalifikované zaměstnání.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.