Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

RÝNOVICE 19. června (VSČR) - Závěrečné zkoušky ve výučním oboru obráběč kovů v letošním roce úspěšně složilo 24 odsouzených. Výuční listy převzali úspěšní absolventi z rukou ředitele věznice Petra Veselého a ředitele SOU VSČR Josefa Polcera, při slavnostním předávání, v pondělí 19. června. Získaný výuční list, který je platný ve všech zemích Evropské unie, zvyšuje odsouzeným šanci získat po výkonu trestu kvalifikované zaměstnání.

Závěrečné zkoušky, podle jednotného zadání pro všechny učiliště, studenti skládali ze tří částí- písemné, praktické a ústní a v letošním roce se jich zúčastnilo 25 studentů.  Písemné zkoušky, ve dnech 1. - 2. 6. 2023, probíhaly elektronickou formou. Program v počítači vygeneroval z banky úkolů individuální test pro každého žáka. Písemná zkouška, která trvala 240 minut, se skládá z technické dokumentace, určování nástrojů, materiálů, lícování, výpočtů řezných podmínek, kuželovitosti, ozubených kol, technologického postupu a závěrečného testu s 25 otázkami.  Ve dnech 2.- 7. 6. žáci, v dílnách odborného výcviku, absolvovali praktickou zkoušku zhotovením výrobku dle výkresové dokumentace. Závěrečné ústní zkoušky, před odbornou komisí, odsouzení skládali ve dnech 14. – 15. 6. 2023.

Po vykonání závěrečné zkoušky se mohou žáci hlásit do odborného kurzu CNC obrábění. V tomto kurzu se učí základům modelování v programu SolidWorks, programování a obsluze CNC frézky. 12 žáků v kurzu se vzdělává 10 měsíců a kurz zakončí zkouškou.

V letošním roce slaví Střední odborné učiliště 40 let od svého vzniku. Vzdělávání v Rýnovicích probíhalo od počátku působení středoškolské výuky ve Vězeňské službě ČR a doposud bylo ve Věznici Rýnovice předáno více jak 1000 výučních listů.

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X