Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

RÝNOVICE 13. září (VS ČR) - Dluhy jsou problémem pro značnou část odsouzených a je velmi důležité, aby je začali řešit již během výkonu trestu. Sociální pracovníci věznice se snaží vězňům pomoci dluhy zmapovat, navázat kontakt s věřiteli, motivovat je k řešení, ale také je naučit plánovat rodinný rozpočet, dál se nezadlužovat a efektivně hospodařit. Pro řadu odsouzených je jedinou možností nového začátku insolvence. Od roku 2019 dochází do věznice paní Tina Chlupáčová z obecně prospěšné společnosti Volonté Czech. Pod jejím vedením soud schválil oddlužení již 38 rýnovickým vězňům, kteří dluhy pravidelně splácí, někteří z nich již na svobodě.

Paní Chlupáčové jsem položila několik otázek a bylo vidět, že jí práce baví, vidí v ní smysl a potenciál.

Jak dlouho docházíte do věznice a co je hlavní náplní Vaší práce?

Do věznice jezdím od konce roku 2019. Poskytuji dluhové a právní poradenství klientovi, který je zadlužený, předlužený nebo chce svoji finanční situaci včas podchytit, aby nedošlo k zadluženosti. Jelikož se finanční stránka promítá i do dalších oblastí života, společně řešíme i další problémy, jako například hledání práce po výstupu z výkonu trestu, vztah s rodinou a jeho blízkými i plány do budoucna.

Tím, že společně řešíme velmi citlivé informace, jde v ruku v ruce i navázaní vztahu a důvěry s klientem. Klienta je potřeba vést, motivovat, informovat, probrat s ním mnoho životních situací a odvětví, na které mají jeho dluhy dopad. Proto se mnohdy prolíná poradenství s mentorinkem.

 Jakým způsobem spolupráce s věznicí probíhá?

Odsouzení z Rýnovic patří mezi odsouzené, kteří jsou ze strany zaměstnanců věznice velmi dobře připraveni a motivování k tomu, udělat v životě změnu a začít řešit kapitoly svého života. Dále díky vysoké zaměstnanosti v Rýnovicích se ve většině případů podaří finanční situaci začít řešit již ve výkonu trestu. Tuto výhodu, kterou věznice odsouzeným byla schopna zajistit, vnímám jako velké plus. Spolupráce je bezproblémová a efektivní.  Do věznice jezdím velmi ráda. Výběr motivovaných odsouzených, kteří chtějí svou situaci řešit, zajišťují sociální pracovníci věznice. Spolupráce je tedy započata na žádost odsouzeného. Následně se koná seznamovací schůzka, na které společně vyhodnotíme jeho současnou situaci a zda je možnost nějakého řešení. Pokud řešení v dané době nenalezneme, ale je předpoklad, že by se v budoucnu situace změnila, zůstáváme nadále v kontaktu.

 Jak se vězni staví ke svým dluhům?

Odsouzení si uvědomují, že je dluhy budou v budoucnu velmi omezovat a stále stahovat do černé ekonomiky, páchání trestné činnosti a nemožnosti žít jednou takový život, jaký by si přáli. Peníze velmi často vedou k páchání, proto považuji tuto stránku za velmi důležitou. Možná to vidím trochu zkresleně tím, že pracuji jenom s klienty, kteří dluhy mají, ale podle stále rostoucího zájmu a zvyšování počtu klientů, kteří se chtějí zapojit, si myslím, že nad dluhy přemýšlí většina z nich. K řešení dluhové situace však nestačí pouze dostatečný příjem, ale i odhodlání změnit dosavadní styl života, začít mnoho věcí dělat jinak, chtít žít život na svobodě a nepáchat. Proto mnohdy je potřeba klientovi dát čas a počkat na správný okamžik, kdy je vhodné udělat krok dopředu. Chce to zodpovědný přístup a přesvědčení, že to zvládne. 

Máte pocit, že se daří odsouzeným pomoci vymanit se z dluhové pasti?

Pokud začnou řešit své dluhy již ve výkonu trestu a mají aktivní přístup k jejich řešení, je zde možnost se z dluhové pasti vymanit. Nejlepším řešením je, pokud odsouzený podchytí svoji dluhovou situaci již ve věznici a v nejlepším případě zde také zahájí insolvenční řízení. Následný přechod na svobodu s podchycenou finanční situací nebo rozeběhlou insolvencí je o dost lehčí. Samozřejmě, že není 100 % úspěšnost, nepodaří se každého klienta podchytit a motivovat. Nemůžeme mít ani nad nimi ochranou ruku, abychom ovlivnili jejich následné chování na svobodě. Spolupráce s námi je čistě dobrovolná a nezbývá než spoléhat a doufat, že klient je dostatečně namotivován, aby nadále pokračoval.

 Jaká je úspěšnost v podávání insolvencí, co je obtížné více a co méně

Pokud je klient ve výkonu trestu zaměstnán, je připraven dělat vše pro udržení práce, má dostatečný příjem na zahájení insolvenčního řízení formou oddlužení a je na to psychicky připraven, tak úspěšnost povolení návrhu je 100 %. Překážkou pro samotné zahájení insolvenčního řízení se ale může stát běžné a dlužné výživné nebo vysoká náhrada škody z ublížení na zdraví. V mnoha případech bylo právě výše výživného důvodem toho, že nebylo možné insolvenční návrh podat. V současné době se podařilo zahájit insolvenční řízení 38 odsouzeným z VTOS Rýnovice a dalších 15 je před podáním návrhu. Několik z nich již pokračuje na svobodě.

 Na konci rozhovoru mi paní Chlupáčová přečetla dopis, který jí před nedávnem zaslal jeden z bývalých vězňů a jistě stojí za zveřejnění:

 Dobrý den,

 chtěl bych Vám touto cestou moc poděkovat za vše, co jste pro mě ve Věznici Rýnovice udělala. Pomohla jste mi vyřešit něco, co bylo příčinou mé trestné činnosti a stálé recidivy. Díky Vám jsem dostal šanci na normální život, který teď mohu žít a žiju. To, co děláte má opravdu smysl, vy dáváte lidem jako jsem já šanci žít opět jednou normálně, a to Vám nikdy nezapomenu. Vážím si moc všeho, co jste pro mě udělala, i přístupu, s jakým k lidem jako jsem byl já přistupujete.

 Přeji Vám moc pracovních úspěchů. A ještě jednou moc děkuji za vše.

 S pozdravem Váš klient z rýnovické věznice Petr K.

 

 

Bc. Monika Králová
Tisková mluvčí Věznice Rýnovice

 

 

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.