Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

RÝNOVICE 12. června (VS ČR) – O minulém víkendu se 24 vybraných odsouzených zapojilo do akce na záchranu malých srnců před senosečí. Pod dohledem myslivců prošli vězni více jak 60 hektarů vzrostlého porostu kolem obce Bezděčín. Cílem bylo z polí vyhnat, popř. vynést malá srnčata před příjezdem zemědělců a zachránit je tak před posečením. Odsouzeným se podařilo vyplašit desítky srnců i malých srnčat, jedno mládě odsouzený vynesl, zabalené v travním porostu, na kraj lesa. Vězni budou v záchraně mláďat pokračovat, dle potřeby myslivců a zemědělců, i v průběhu týdne. Zítra ráno vyrazí do polí dalších 8 odsouzených.

Tato mimořádná aktivita vznikla na základě iniciativy Mysliveckého spolku Jenišovice–Bezděčín, který oslovil věznici se žádostí o pomoc. Jeho členové na vězně dohlíželi a před akcí samotnou je řádně proškolili.

Pro odsouzené to však není první aktivita zaměřená na ochranu přírody. Vězni se již několik let starají o Přírodní památku Zásada pod školou, kde se nachází mokřadní louka. Její údržba vyžaduje náročnou ruční práci, protože na hodně podmáčená a těžko přístupná místa se stroje nedostanou. Na rozlehlých podmáčených lučinách sekají trávu, odklízejí nežádoucí porost, který je nutný odstranit kvůli záchraně vzácných a chráněných rostlin.

Mezi další zajímavé akce v letošním roce patří také pomoc odsouzených při rekonstrukci hradu Frýdštejn, několik víkendů odsouzení upravovali zahradu v Domě dětí a mládeže Vikýř, pomáhali ve školách, domově důchodců a v neposlední řadě pravidelně uklízí nepořádek v Jablonci nad Nisou a přilehlých obcích.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.