Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

RÝNOVICE 23. dubna (VS ČR) - Odsouzení z rýnovické věznice pravidelně pomáhají, pod dohledem zaměstnanců, s úklidem vybraných lokalit města Jablonec nad Nisou. V neděli 21. dubna se jednalo o lesopark Žižkův Vrch a sídliště Na Vršku. Sami odsouzení se nestačili divit, co vše jsou lidé schopni odhodit. Naplnili desítku pytlů různorodého odpadu. Mezi lahvemi, plechovkami, špinavým oblečením apod. nalezli i větší množství injekčních stříkaček a jehel.

Tento nebezpečný odpad byl předán městské policii, která provádí jeho likvidaci.  O odvoz pytlů se postaral Magistrát Jablonec nad Nisou, který pravidelně vybírá pro odsouzené potřebné lokality k úklidu a dodává věznici pracovní pomůcky. S Magistrátem Věznice Rýnovice spolupracuje v oblasti úklidu města již dlouhodobě. Odsouzení odpracují každoročně, v rámci brigád, bez nároku na odměnu stovky hodin.  Kromě úklidu města se odsouzení starají o Památník 2.sv. války Rýnovice.

S prosbou o pomoc se na věznici obrací celá řada organizací z regionu. Rýnovičtí vězni pracují ve školách, školkách, domově důchodců a v Domě dětí a mládeže Vikýř. Provádí zde malé opravy, zahradnické práce, pomáhají se stěhováním, myjí okna apod. Intenzivní spolupráce probíhá s obcí Zásada, kde se odsouzení již několik let starají o mokřadní louku, kde se vyskytují zvlášť chráněné druhy rostlin. Na rozlehlých podmáčených lučinách sekají trávu a odklízejí nežádoucí porost. V Zásadě také pomáháme s organizací Mistrovství republiky v závodech psích spřežení. V loňském roce jsme se zapojili do akce na záchranu malých srnců před senosečí. Pod dohledem myslivců prošli vězni více jak 60 hektarů vzrostlého porostu kolem obce Bezděčín. V dubnu 2023 odsouzení pomáhali s rekonstrukcí Hradu Frýdštejn.  Do věže hradu vynášeli 30kg pytle s maltou, dolů pak snášeli přebytečnou stavební suť.

Přesto, že řada těchto prací je fyzicky náročná, mají o možnost pracovat mimo zdi věznice, odsouzení velký zájem. Opustit brány věznice však nemůže každý. Odsouzení jsou pečlivě vybíráni. Záleží především na jejich chování během výkonu trestu, charakteru a délce trestné činnosti.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.