Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

RÝNOVICE 11. listopadu (VS ČR) - Každoroční pietní akt k uctění památky padlých vojáků se konal na vojenském hřbitově v libereckých Ruprechticích. Spolu s dalšími představiteli armády, policie, krajského úřadu, válečnými veterány a dalšími občany uctil památku padlých vojáků také 1. zástupce ředitele Věznice Rýnovice Petr Wendler.

Součástí této vzpomínkové akce byl slavnostní nástup vojáků 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany v dolních kasárnách, jehož součástí bylo udělování medailí a plaket z rukou hejtmana Libereckého kraje nejen vojákům, ale i dalším vybraným příslušníkům a zaměstnancům všech složek IZS.

Den válečných veteránů, 11. listopad, je den věnovaný památce válečných veteránů. Slaví se celosvětově jako Den veteránů nebo Den vzpomínek. Od listopadu 2001 je tento významný den připomínán i v České republice. Symbolem tohoto dne je květ vlčího máku. Symbol se zrodil za první světové války. V roce 1915 kanadský chirurg John McRae v reakci na smrt svého přítele, který padl při německém dělostřeleckém přepadu, napsal báseň věnovanou vlčím mákům na flanderských polích. Báseň se stala velmi populární a po válce se stal vlčí mák symbolem válečných veteránů.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.