Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

RÝNOVICE 11. listopadu (VS ČR) – V minulém týdnu se konaly dvě akce pro odsouzené, kteří se připravují na výstup z výkonu trestu. Ve střežené části věznice proběhla zajímavá beseda se zaměstnanci libereckého K-centra, které se zúčastnilo 13 vězňů. V závěru týdne pak 7 odsouzených, v doprovodu sociálních pracovnic, navštívilo kontaktní pracoviště Úřadu práce v Jablonci nad Nisou.

Spolupráce s kontaktním pracovištěm Úřadu práce probíhá, na základě Memoranda uzavřeného mezi Vězeňskou službou ČR a Úřadem práce ČR, intenzivně již několik let. Praxe ukázala, že je velmi přínosné propojit možnost vězňů opustit před výstupem z výkonu trestu na chvíli brány věznice a zároveň osobně navštívit úřad práce a dozvědět se potřebné informace. Pracovnice úřadu se odsouzeným věnovaly individuálně a řešily jejich konkrétní životní situaci.  Na pěti poradenských stanovištích se odsouzení dozvěděli vše potřebné o registraci na Úřadu práce, vyzkoušeli si vyplnit potřebné formuláře, získali informace o sociálních dávkách, o možných rekvalifikacích a dalším možném poradenství. Dva z nich byli zapsáni do rekvalifikace na svářeče, kterou zakončí ještě před výstupem.

Pracovníci K-centra Liberec představili nabídku služeb a projektů organizace Most k naději a nabídli možnou pomoc nejen těm, kteří bojovali se závislostí a obávají se možného relapsu. Informovali odsouzené o rizicích spojených s užíváním drog, ať už zdravotních nebo sociálních, nabídli pomoc řešením jejich problémů s dluhy, se zajištěním substituční léčby či pomoc při hledání ubytování a práce. Do následné diskuse se odsouzení aktivně zapojili a bylo vidět, že někteří z nich služeb K-centra v budoucnu využijí.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.