Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PŘÍBRAM 5. září 2022 (VS ČR) 1. září 2022 byla ve Věznici Příbram ve Školském vzdělávacím středisku zahájena po téměř třiceti letech oficiální školní výuka. Ve školním roce 2022/2023 byl otevřen učební obor Kuchař – číšník. Slavnostního zahájení se zúčastnilo vedení věznice, oddělení výkonu trestu a zástupci dalších oddělení.

Do dvouletého učebního oboru Kuchař – číšník bylo přijato 48 vězněných osob. Učni budou navštěvovat standardní i praktickou výuku. Za tímto účelem bude využívána výrobně vzdělávací hala, kde jsou zřízeny školní třídy, učebna stolničení a cvičná kuchyň. Dále se budou odsouzení v rámci praxe podílet na výdeji obědů. Obor je určen pro odsouzené muže do věznice s ostrahou zařazené pro výkon trestu do vysokého stupně zabezpečení. Ve školském středisku jsou realizovány i další kurzy pro odsouzené v rámci programu zacházení např. Kurz keramiky, Český jazyk pro cizince nebo Praktický základ pro výstupní oddělení. 

Řečníci z řad vedení věznice odsouzeným popřáli mnoho studijních úspěchů a zároveň připomněli, že toto vzdělání přispěje k opětovnému zařazení úspěšných studentů do společnosti po návratu z výkonu trestu. O slovo se přihlásil i jeden ze začínajících žáků, který poděkoval za možnost, že si může v průběhu výkonu trestu doplnit vzdělání.

Z výše uvedeného je zřejmé, že by mohlo být naplněno motto ŠVS Příbram: „Vzdělání je vstupenka do budoucnosti, protože zítřek patří těm, kteří se na něj připraví už dnes.“

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.